Ukrajinské médiá bojujú o prežitie. Viaceré už podliehajú ruskému vplyvu

Okupácia Ukrajiny nepredstavuje iba územné boje, ale aj inváziu informačného prostredia. Zasiahnutých bolo najmenej 300 redakcií, ktoré boli zrušené alebo donútené prispôsobiť sa ruskej propagande. Na aké výzvy narážajú médiá a novinári počas vojny?

Pôvodný obrázok: Unsplash

Od invázie v roku 2022 sa ukrajinské médiá a novinári potýkajú s početnými výzvami a nebezpečenstvom. Mediálne prostredie sa pod ruským vplyvom drasticky mení – okupované územia sa stávajú súčasťou kremeľskej propagandistickej siete. 

Novinári sú nútení k odchodu z domoviny, za svoju prácu sú väznení a prenasledovaní. Rusko tak vyvíja nové taktiky na posilnenie informačnej nadvlády nad okupovanými územiami.

Čomu čelia lokálne médiá a novinári?

So začiatkom invázie v roku 2022 čakal väčšinu redakcií na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny jasný osud – buď boli kompletne zavreté, alebo rusifikované. Vojská zabrali budovy ukrajinských médií, začali ovládať mobilnú a internetovú komunikáciu a obyvateľom umožnili prístup k ruskému satelitnému vysielaniu.

Kremľu sa takýmto spôsobom podarilo vybudovať dezinformačnú sieť rádií, televíznych staníc, webstránok a telegramových kanálov v okupovaných regiónoch. 

Mnohí novinári, ktorí nestihli alebo nechceli uniknúť pred vojskami Moskvy, sú zadržiavaní, mučení či zastrašovaní ruskými jednotkami. Inštitút masových informácií (IMI) zaznamenal najmenej 40 takýchto prípadov. Od februára 2022 do marca 2024 malo byť usmrtených 74 novinárov. V zajatí ich byť v súčasnosti viac ako 20. Tých, ktorým sa podarilo redakčnú činnosť obnoviť, je málo a sú v neustálom nebezpečenstve. 

V auguste 2023 čelila ukrajinská regionálna agentúra RIA Melitopol hackerskému útoku na svoj telegramový kanál a následne boli zadržaní jeho administrátori. „V súčasnosti sú obvinení podľa viacerých článkov ruského trestného zákonníka vrátane verejných výziev na teroristické útoky, vlastizrady a špionáže a hrozí im 12 až 20 rokov väzenia,“ píše Natalia Vygovska, mediálna expertka IMI.

Budovanie siete propagandy 

V novembri 2023 podpredseda ruskej vlády Dmitrij Černyšenko oznámil, že ukrajinské televízne kanály Luhansk 24 a Union.TV sa stávajú členmi Ruskej národnej asociácie vysielateľov (NAT). Tieto médiá dnes nesú farby ruskej vlajky a značne sa opierajú o kremeľské propagandistické naratívy.

„Je to ďalší dôkaz zániku spoľahlivých spravodajských médií v tomto regióne, ktorý sa začal takmer pred desiatimi rokmi,“ komentuje Jeanne Cavelierová, vedúca oddelenia Reportérov bez hraníc (RSF) pre východnú Európu a strednú Áziu.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Rusko plánuje v Záporožskej oblasti vytvoriť mediálny konglomerát s názvom Nové regióny. Ten má pomocou spolupráce medzi médiami zaistiť silnejšiu kontrolu nad okupovanými časťami Ukrajiny. 

Kremeľ začína tiež experimentovať, a to napríklad pomocou umelej inteligencie. Generovaný obsah zatiaľ nemá značný dosah, AI nástroje sa však využívajú na prehľadávanie informačného priestoru. „Dnes sa [pozn. ruskí okupanti] snažia využívať umelú inteligenciu na vyhľadávanie v telefónoch, počítačoch a rôznych prístrojoch, aby zistili, aké informácie chcú používatelia vedieť. Týmto spôsobom sa snažia identifikovať tých obyvateľov, ktorí majú prístup k objektívnym a pravdivým informáciám,“ vysvetľuje starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

Rusko do propagandistickej mašinérie zapája aj zahraničných aktérov. Príkladom je pozvanie „delegácie expertov“ na monitorovanie nelegálnych volieb v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Jedna z členov delegácie, „novinárka“ Sonja Van den Ende, tvorí obsah naklonený ruskému režimu a ťaženiam armády. IMI uvádza, že za tieto aktivity na ňu Holandsko uvalilo sankcie a zmrazilo jej bankový účet. Jej názory boli citované aj na dezinfoweboch InfoVojna či Necenzurovaná pravda.

Spomínané aktivity sú dôkazom toho, že ruská invázia nie je zameraná len na fyzickú okupáciu. Kremeľ mení ukrajinské informačné prostredie aj pomocou pretvárania médií v okupovaných zónach na nové nástroje šírenia propagandy.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolventka bakalárskeho programu Medzinárodné vzťahy na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, v súčasnosti študuje na Karlovej univerzite v Prahe odbor Mediálne štúdiá. Zaujíma sa o aktuálne politické dianie, environmentálne témy, dezinformácie a ľudskoprávne otázky.