Tucker Carlson spúšťa vlastnú streamovaciu platformu. Predplatiteľom sľubuje „pravdivé“ informácie

Tucker Carlson si po odchode z Fox News ide vlastnou cestou. Spúšťa vlastnú streamovaciu platformu, ktorá bude podľa jeho slov prinášať len pravdivé a nezávislé informácie. Americký moderátor pritom sympatizuje s Donaldom Trumpom a v minulosti šíril naratív o zmanipulovaných prezidentských voľbách.

Pôvodný obrázok: Flickr

„Kto je spojenec? Kto je nepriateľ? Nie vždy to vieme jasne určiť. Čo je pravda a čo je lož? Občas je ťažké na to prísť. Je tu toľko podvodov. Veľké médiá nám však nepomôžu, ich úlohou je vás zmanipulovať.“ Takto sa v úvodnom videu prihovára Tucker Carlson návštevníkom svojej novej streamovacej platformy.

Podľa neho si už novinári neplnia svoju prácu zodpovedne. Údajne im nejde o odhalenie pravdy, ale o jej zastieranie. Ako hovorí Carlson, práve preto je hlavnou úlohou jeho platformy prinášať ľuďom pravdu a úprimnosť. 

Kto je Tucker Carlson?

Tucker Carlson je americký moderátor, ktorý hosťoval večernú reláciu Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News. Populárnou sa stala najmä medzi pravicovými voličmi. Osoba moderátora, ako aj samotná stanica Fox News sú totiž spájané so silnou podporou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Konzervatívna stanica neraz šírila dezinformácie, ktoré bývalý americký prezident vyslovil ako prvý. Išlo napríklad o zľahčovanie situácie okolo pandémie COVID-19 alebo o konšpiračné teórie o zmanipulovaných prezidentských voľbách v roku 2020.

Carlson je známy najmä svojimi kontroverznými tvrdeniami. V roku 2020 nazval hnutie Black Lives Matter (Na živote černochov záleží) bezduchým a zbabelým. Nahrávky vytvorené medzi rokmi 2006 – 2011 zase obsahujú výroky, v ktorých ženy opísal ako primitívne, obhajoval detské sobáše a mal nevhodné komentáre na adresu neplnoletých dievčat.

Vo svojej relácii na stanici Fox News sa nevyhýbal ani témam rasy, migrácie či komunity LGBTQ+. Jeho výroky boli častokrát nenávistné, zavádzajúce alebo úplne klamlivé.

Dňa 24. apríla 2023 stanica Fox News ohlásila Carlsonov odchod. Bližšie dôvody pre ukončenie spolupráce neuviedla. Moderátor však tvrdil, že jeho odchod bol podmienkou urovnania súdneho sporu medzi stanicou a spoločnosťou Dominion Voting Systems, ktorá prevádzkuje hlasovacie zariadenia v USA. Fox News aj Dominion Voting Systems však Carlsonove tvrdenie odmietli. Spoločnosť Dominion Voting Systems žalovala stanicu Fox News, pretože šírila nepravdivé informácie o falšovaní volebných výsledkov v roku 2020.

Moderátor, podobne ako aj samotná stanica, šíril konšpiračné teórie o výsledkov volieb z roku 2020. Zľahčoval aj následné udalosti, keď nahnevaný dav vtrhol do budovy Kapitolu. Zomrelo pri tom päť osôb.

Carlson bol po odchode z Fox News mimoriadne aktívny na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Jeho profil aktuálne sleduje takmer 11 miliónov ľudí.

Tucker Carlson Network

Nedávno Carlson ohlásil spustenie vlastnej streamovacej platformy s názvom Tucker Carlson Network. Platforma bude pre divákov dostupná za 72 dolárov (približne 65 eur) na rok. Moderátor láka potenciálnych predplatiteľov na rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom či bratmi Andrewom a Tristanom Tateovcami, ktorí boli obvinení z obchodovania s bielym mäsom.

Platforma má ponúkať aj politické komentáre podobné tým z jeho večernej relácie Tucker Carlson Tonight, či videá, v rámci ktorých bude Carlson odpovedať na otázky predplatiteľov a následne im poskytovať rady.

Bývalý úradník Trumpovej administratívy Neil Patel bude pre platformu pracovať ako jej výkonný riaditeľ. Carlsonov bývalý kolega z Fox News Justin Wells bude mať zase na starosti obsah platformy. Wells bol stanicou prepustený približne v rovnakom čase ako Carlson, pretože naňho bývalá zamestnankyňa stanice podala žalobu za sexuálne napadnutie.

Podľa moderátorových vlastných slov sa Carlson rozhodol založiť si vlastnú streamovaciu platformu preto, aby nebol vo svojom prejave nijako limitovaný. „Chcem sa ráno zobudiť a povedať si: „Môžeš povedať čokoľvek, čo chceš“,“ vyjadril sa moderátor v The Megyn Kelly Show.

Alternatívne médiá a dezinformačné účty sa podobným spôsobom často odvolávajú na právo slobody prejavu. Tá má však svoje hranice. Zdieľanie nenávistného obsahu či šírenie nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií je nesprávnym vyložením si svojich práv.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/