Poľská štátna televízia mala pred voľbami informovať tendenčne. Propaganda PiS atakovala voličské jadro

Známa osobnosť a bývalý riaditeľ štátnej televízie TVP Marcin Wolski krátko po voľbách priznal, že za vlády strany Právo a spravodlivosť sa z verejnoprávneho média stal nástroj propagandy. Aj toto zneužívanie štátnej televízie prispelo podľa neho k porážke strany Jarosława Kaczyńského v októbrových parlamentných voľbách.

Marcin Wolski je dlhoročne známou osobnosťou poľskej televízie. Najviac ho preslávilo moderovanie satirickej relácie „V pozadí videnia“. Tá bola často využívaná na šírenie dobrého mena strany Právo a spravodlivosť (PiS), ako aj na útoky voči opozícii. Wolski počas vlády strany PiS taktiež pôsobil ako riaditeľ TVP2, druhého hlavného kanála, a neskôr aj ako poradca správnej rady verejnoprávnej televízie TVP.

Krátko po októbrových parlamentných voľbách, keď už bolo jasné, že PiS napriek svojmu víťazstvu nebude schopná zložiť väčšinu v poľskom parlamente, dlhoročný funkcionár priznal šírenie propagandy vo vysielaniach poľskej verejnoprávnej televízie v prospech strany Jarosława Kaczyńského.

Urobil tak na diskusnom fóre Ronin, ktoré sa organizuje každý týždeň vo Varšave a rozoberá aktuálne poľské politické dianie. „Hovorím to ako spolupáchateľ: vytvorili sme propagandu na horšej úrovni ako v 70. rokoch,“ otvorene povedal. „Tento národ jednoducho ponížila propaganda, ktorá sa naň v posledných mesiacoch valí,“ dodal.

Wolski taktiež uviedol, že pred šiestimi mesiacmi mu bola dokonca pozastavená možnosť vystupovať v štátnej televízii. Dôvodom malo byť to, že „nezapadal do tvrdej útočnej línie“.

O skutočnom efekte tejto propagandy však pochybuje, pretože sa skôr zameriavala na jadro voličov vládnucej strany, ktoré by volilo PiS tak či tak. Myslí si, že TVP tým „mrhala čas aj peniaze“, čo však nevyvolávalo žiadny odpor, pretože v štátnej televízii vraj „zvíťazila stalinská logika: kto nie je s nami, je proti nám“.

Kritika aj z medzinárodného prostredia

K pochybnej objektívnosti a nestrannosti poľskej verejnoprávnej televízie sa vyjadrili aj nezávislé medzinárodné inštitúcie.

V predbežnej správe o poľských voľbách medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedli, že TVP počas kampane „zámerne skresľovala udalosti propagáciou vládnucej strany, vlády a jej politík, a zároveň ostro útočila na jej hlavného politického súpera KO (opozičný blok Občianska koalícia okolo Občianskej platformy) a jej lídra“.

OBSE dodala, že 80 % spravodajstva televízie TVP o hlavnej opozičnej skupine bolo v negatívnom tóne, zatiaľ čo spravodajstvo o vládnucej PiS „bolo takmer výlučne pozitívne a často formulované tak, aby posilňovalo kampaňové posolstvá strany“.

Organizácia vytkla Poľsku podobné problémy aj v predchádzajúcich parlamentných a prezidentských voľbách. Zlú situáciu však vláda tentokrát ešte zhoršila a tendenčné správanie verejnoprávneho média sa stalo očividnejším než kedykoľvek predtým.

Ako reagovala opozícia a verejnosť?

Verejná mienka obyvateľstva negatívne reaguje na politizáciu TVP, a od roku 2015, keď PiS prišla k moci, verejná podpora tejto televízie neustále klesá. Pred ôsmimi rokmi malo pozitívny postoj k štátnemu médiu viac ako 80 % obyvateľstva. V roku 2021 to bolo 40 %. Negatívne vnímanie TVP za ten istý čas narástlo z 10 % na 44 %.

V decembri 2022 hlavná opozičná strana Občianska platforma predložila návrh zákona, ktorý mieril na zrušenie jedného z kanálov štátnej televízie – TVP Info. Tento kanál sa primárne venuje regionálnemu spravodajstvu a celoštátnym reláciám.

Predkladateľ návrhu a zároveň starosta Varšavy Rafał Trzaskowski tvrdil, že práve tento kanál sa stal hlasnou trúbou vládnucej strany a šíri jej propagandu. Podľa neho teda neponúka spoľahlivé a objektívne informácie.


Z dôvodu vtedajšej väčšiny poslancov PiS v poľskom parlamente návrh neprešiel. Po októbrových parlamentných voľbách však bude koalíciu tvoriť Občianska koalícia sformovaná okolo strany Občianska platforma spolu s poľskou ľavicou a stranou Tretia cesta. Budúci vládnuci politici pritom netaja, že sa chystajú zamerať na odpolitizáciu verejnoprávnej televízie a odstránenie propagandistického vysielania.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Študent práva na bakalárskom stupni Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Zaujíma sa o medzinárodné vzťahy, európsku politiku a o budovanie občianskej spoločnosti. Je členom viacerých mládežnických organizácií aj na európskej úrovni.