Antisemitizmus a islamofóbia sú na sociálnej sieti X na vzostupe. Platforma neplní sľuby v boji proti online nenávisti

Sociálna sieť X (Twitter) nezvláda moderovať a zmierňovať islamofóbne a antisemitské nenávistné prejavy, hovorí nová správa Centra pre boj proti digitálnej nenávisti. Počet antisemitských a protimoslimských príspevkov na X sa zvyšuje, no platforma ich aj napriek nahlasovaniu neodstraňuje.

Nezisková organizácia Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (CCDH), ktorá sa zaoberá bojom proti online dezinformáciám a nenávistným prejavom, analyzovala, do akej miery X moderuje príspevky obsahujúce nenávistný obsah. Príspevky, ktoré organizácia nahlásila, neboli ani po týždni odstránené, čo je v rozpore s tvrdeniami platformy, že daný obsah reguluje. 

X sa pritom v minulosti zaviazala aktívne bojovať proti akýmkoľvek „útokom motivovaným nenávisťou, predsudkami alebo intoleranciou, ktoré sa snažia umlčať hlasy tých, ktorí boli historicky marginalizovaní“.

V prípade porušenia pravidiel platformy spoločnosť uvádza, že neváha implementovať opatrenia na zníženie viditeľnosti nenávistného obsahu a zabránie jeho šíreniu. Tieto kroky zahŕňajú odstránenie príspevkov z výsledkov vyhľadávania, obmedzenie ich viditeľnosti a pridávania ďalších reakcií, ako aj prípadné odstránenie reklamy. Okrem toho môže platforma vymazať príspevky a pozastaviť účty, ktoré porušujú pravidlá týkajúce sa nenávistného obsahu.

Znepokojujúca realita moderovania nenávistného obsahu na X 

Napriek tomu, že X sa zaväzuje obmedzovať nenávistný obsah, v boji proti islamofóbnemu a antisemitskému obsahu zaostáva.

CCDH nahlásilo 200 príspevkov, ktoré obsahovali prejavy nenávisti a pochádzali z celkovo 101 X účtov. Všetky boli zverejnené po útoku Hamasu na Izrael, ktorý sa odohral 7. októbra. Príspevky obsahovali konšpiračné teórie alebo podnecovali násilie voči Židom či Palestínčanom.

Aj po týždni od nahlásenia zostalo 96 % príspevkov online, pričom dokopy získali viac ako 24 miliónov zhliadnutí. Takmer polovica účtov, ktoré zdieľali dané príspevky, disponovali verifikáciou. To v praxi znamená, že ich obsah bol viditeľnejší a prístupnejší v porovnaní s príspevkami od neoverených účtov.

„Po bezprecedentnom teroristickom zverstve voči Židom v Izraeli a následnom ozbrojenom konflikte medzi Izraelom a Hamasom aktéri uniesli platformy sociálnych médií, aby prejavili svoju bigotnosť a mobilizovali násilie proti Židom a moslimom v skutočnom svete,“ povedal Imran Ahmed, generálny riaditeľ a zakladateľ CCDH.  

Nenávistné prejavy po útoku Hamasu na Izrael 

Antisemitská a islamofóbna rétorika sa na sociálnych sieťach od vypuknutia konfliktu na Blízkom východe niekoľkonásobne zvýšila, na X až o 919 %. Na tejto platforme trendujú hashtagy ako #HitlerWasRight (Hitler mal pravdu) alebo #DeathtoMuslims (smrť moslimom).

Nenávistné príspevky sa však šíria aj na TikToku, Facebooku a Instagrame. Online diskusia na sociálnych sieťach tak vytvorila atmosféru strachu, ktorá môže vyvolať násilie v offline svete. Pred útokmi na mešiny varujú laici, ale aj vedci, ktorí sa venujú extrémistickému násiliu.

Už počas pandémie COVID-19 sa ekonomická neistota a obavy z očkovania či karantény stali nástrojom pre extrémistov, konšpirátorov a dezinformačných aktérov. V tom čase sa zvýšil aj počet nenávistných prejavov na internete. Vyvrcholilo to až do podoby fyzických útokov na lekárov a odborníkov, ich zastrašovania a sledovania. Táto nenávisť, šírená online, sa často znásobuje tým, že ju podporujú politickí aktéri.

Podľa Jakoba Guhla z londýnskeho Inštitútu pre strategický dialóg (ISD), ktorý sa zaoberá bojom proti extrémizmu, nenávistné komentáre a konšpirácie v online informačnom priestore vo výraznej miere ovplyvňujú radikalizáciu smerom k antisemitizmu. „Nejde však len o problém online útokov a obťažovania. Často sa to môže premietnuť aj do offline násilia,“ dodal.

X v moderovaní obsahu dlhodobo zlyháva 

Podobnú správu organizácia CCDH vydala aj koncom septembra 2023. Vtedy podľa nej platforma X neodstránila 86 % nahlásených príspevkov propagujúcich neonacizmus, rasizmus a antisemitizmus.

Spoločnosť X čelí dlhodobo obvineniam z nedostatočného moderovania nenávistných prejavov na internete. Na neodstránenie rasistických príspevkov, ako aj príspevkov popierajúcich holakaust, upozornila aj nemecká nezisková organizácia HateAid a Európska únia židovských študentov (EUJS).

Firma Elona Muska preto teraz v Nemecku čelí žalobe. „Všetky naše snahy nikam neviedli a Twitter sa stal priestorom, kde antisemitizmus a popieranie holokaustu len rastie a rastie,“ vyjadril sa prezident EUJS Avital Grinberg.

Výskum ISD tiež ukazuje, že po akvizícii spoločnosti Elonom Muskom, ktorý sám seba označuje za „absolutistu slobody prejavu“, sa antisemitské príspevky na platforme zdvojnásobili.

Sloboda prejavu však neznamená len absenciu cenzúry, ale aj nutnosť vytvoriť bezpečné online prostredie. Takéto prostredie by malo umožňovať vyjadrenie vlastného názoru bez obáv o napadnutie alebo vyhrážanie sa smrťou a zároveň limitovať nenávistné prejavy podnecujúce násilie.

Je preto dôležité, aby platformy nášli rovnováhu medzi slobodou prejavu a zodpovedným moderovaním obsahu, ktorý môže vytvárať prostredie pre nenávistné a inak problematické prejavy.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Je študentka magisterského stupňa Medzinárodnej politickej ekonómie na holandskej Univerzite v Groningene. Zaujíma sa o témy v oblasti geopolitiky, finančných trhov a ekonomických aj bezpečnostných aspektov migrácie. Vyštudovala bakalársky stupeň odboru Európske štúdia Univerzity Komenského v Bratislave, počas ktorého absolvovala študijný pobyt Erasmus+ na írskej Univerzite v Limericku.