Verifikovaný X účet predstiera, že patrí izraelskej tajnej službe. Šíri však dezinformácie o konflikte medzi Izraelom a Hamasom

O prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a Hamasom sa šíri množstvo dezinformácií. K neprehľadnej situácii na sociálnych sieťach prispieva aj účet, ktorý predstiera, že patrí izraelskej tajnej službe Mossad.

Od nečakaného útoku Hamasu na Izrael ubehlo už viac ako mesiac. Konflikt sa medzičasom stihol presunúť na územie Pásma Gazy, keďže Izrael spustil odvetnú akciu. Boje si doposiaľ vyžiadali tisíce obetí a Organizácia Spojených národov (OSN) opätovne upozorňuje na zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v regióne.

Konflikt už od začiatku sprevádzalo veľké množstvo dezinformácií, ktoré sa rýchlo šíria na sociálnych sieťach. Najväčší problém s nimi majú platformy TikTok a X (predtým Twitter).

Medzi jednu z príčin rýchleho šírenia dezinformačného obsahu na sociálnych sieťach patria nepochybne falošné účty. Tie buď zdieľajú zavádzajúce príspevky, alebo sa priamo zapájajú do diskusií pod príspevkami, v ktorých sú spochybňované overené informácie ohľadom konfliktu. Robia tak napríklad pod fotkami obetí, kde píšu, že ide o hercov.

Verifikovaný falošný účet na X

Nepravý účet izraelskej spravodajskej služby Mossad spôsobil na platforme X zmätok. Dôvodom, prečo ho mnohí považovali za oficiálny, je fakt, že účet disponuje verifikáciou. Tá bola v minulosti zvyčajne znakom, že používateľ je naozaj ten, za koho sa vydáva.

Po tom, ako platformu kúpil Elon Musk, sa však pravidlá verifikácie zmenili. Dnes účtu prakticky stačí, ak si predplatí X Premium. Ide o platený dodatok k bezplatnej verzii sociálnej siete X. Základné predplatné stojí 3 eurá na mesiac, predplatné Premium 8 eur a Premium+ zase 16 eur na mesiac.

Falošný účet s názvom „Mossad Israel“, ktorý sa nedávno premenoval na „Mossad Commentary“, má viac ako 140-tisíc sledovateľov. Ako svoju profilovú fotku má nastavené oficiálne logo izraelskej spravodajskej služby. Podľa informácií, ktoré sú na profile uvedené, vznikol účet už v roku 2016.

„Mossad Commentary“ je na platforme pomerne aktívny. Zdieľa prevažne informácie o prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a Hamasom a na prvý pohľad pôsobí dôveryhodne. Skutočnosť je však iná.

Účet šíri o konflikte dezinformácie

Na nepravosť profilu upozornil až novinár Shayan Sardarizadeh, ktorý sa v BBC venuje fact-checkingu. Vo svojom príspevku na platforme X upozornil na zavádzajúci obsah, ktorý „Mossad Commentary“ zdieľa. Konkrétne sa zameral na video, ktoré malo údajne ukazovať, ako Izrael používa zbraň Iron Beam. V skutočnosti však išlo o zábery z hry Arma 3.

Medzi ďalšie hoaxy, ktoré účet zdieľal, patrilo napríklad tvrdenie, že Jemen vyhlásil Izraelu vojnu. V skutočnosti išlo len o vyslanie niekoľkých striel smerom na Izrael, ktoré však neodpálila oficiálna jemenská vláda. Za útokom stáli rebeli Al Houthi, ktorí majú síce kontrolu nad hlavným mestom Saná, ale nie sú žiadnym spôsobom napojení na oficiálnu vládu Jemenu.

Skutočný Mossad profil nesie názov „Mossad Career“. Účet je však od roku 2020 neaktívny. Má okolo 14,5 tisíc sledovateľov a jeho príspevky sa v dobe jeho aktivity týkali najmä náboru do tajných služieb.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/