Indická vláda zneužíva protiteroristické zákony na potláčanie slobody slova

Indické úrady uskutočnili začiatkom októbra raziu v sídle média NewsClick. Polícia vypočula väčšinu zamestnancov, zhabala elektronické zariadenia a zakladateľa média obvinila z terorizmu. Spravodajský portál mal šíriť pročínsku propagandu.

India, ktorá sa označuje za najväčšiu demokraciu na svete, je podľa World Press Freedom Index takmer na samom konci rebríčka slobody tlače. Súčasná indická vláda dosiahla prepad až o 19 miest medzi rokmi 2020 a 2023. Útoky na médiá, ktoré sú voči vláde kritické, túto situáciu výrazne zhoršujú.

Októbrová vládna kampaň voči NewsClick

Polícia v hlavnom meste Indie Naí Dillí vykonala 3. októbra v ranných hodinách niekoľko razií. V rámci nich navštívila kancelárie a domovy až 46 novinárov a zamestnancov spravodajského portálu NewsClick.

Tieto osoby boli následne predvedené na výsluch a boli im zhabané elektronické zariadenia, konkrétne mobilné telefóny a laptopy. Zakladateľ a redaktor média Prabira Purkayastha bol spolu s vedúcou oddelenia ľudských zdrojov Amitou Chakrabortyovou obvinený z terorizmu. Aktuálne s nimi prebiehajú súdne procesy.

NewsClick je online spravodajský portál, ktorý vznikol v roku 2009. Ide o nezávislé a voči vláde kritické médium, ktoré publikuje správy z domova aj zo zahraničia v anglickom jazyku. Priestory média polícia uzavrela, avšak spravodajský portál publikuje obsah aj naďalej. V polovici októbra sa Purkayastha odvolal na najvyšší súd, pretože nesúhlasí s obvinením z podpory terorizmu.

Podľa článku, ktorý publikoval The New York Times v auguste 2023, malo byť médium NewsClick súčasťou pročínskej vplyvovej kampane financovanej americkým milionárom Nevillom Royom Singhamom. Milionár v súčasnosti žije v Číne a zastáva pročínske a anti-NATO názory. Informáciu o tom, že médium je súčasťou čínskej siete, však nie je možné overiť z verejných zdrojov.

India vedie dlhodobý boj voči čínskemu vplyvu v krajine, takže obvinenie NewsClick z pročínskej propagandy v západnej tlači poslúžilo ako vhodná zámienka na zadržanie jej predstaviteľov.

Voči razii sa ohradila skupina indických médií a organizácií zastrešujúcich novinárov. Listom sa obrátili na predsedu indického najvyššieho súdu, od ktorého žiadali zásah. Bez zásahu to podľa nich povedie k ďalším krokom voči slobodnej tlači.

Zákon UAPA, hlavný nástroj indickej vlády

Zákon o prevencii nezákonnej činnosti (UAPA) z roku 1967 bol prijatý ako prostriedok boja proti aktivitám ohrozujúcim integritu Indie. Príkladom takejto činnosti je terorizmus. Zákon sa mal pôvodne uplatňovať iba v špeciálnych prípadoch. Indická vláda pod vedením Indickej ľudovej strany (BJP) však tento zákon už niekoľko rokov zneužíva na potláčenie slobody slova v najväčšej demokracii na svete.

Už v roku 2019 bolo na základe tohto zákona zatknutých až 1 226 osôb, čo v danej dobe predstavovalo 33 % nárast zadržaných od roku 2016. V roku 2021 bolo zatknutých 1 621 ľudí. Väčšina z nich bola prepustených alebo ich súdne procesy prebiehajú niekoľko rokov.

Zákon tak slúži skôr ako nástroj na zastrašovanie a vytváranie tlaku. Medzičasom pritom prešiel niekoľkými doplňujúcimi reformami. Pôvodne prijatý zákon v roku 1967 bol revidovaný v roku 2004. Vtedajšia indická vláda zrušila zákon o prevencii terorizmu a implementovala ho do UAPA.

Definícia terorizmu však bola v danej dobe vágna a reagovala najmä na útok na Svetové obchodné centrum v roku 2001. Slabá špecifikácia bola predpokladom, ktorý dnes indickým úradom umožňuje tento zákon zneužívať vo svoj prospech.

Prepad demokracie v Indii

K poslednej úprave zákona UAPA došlo v roku 2019. Zmeny pridali represívne právomoci štátnym úradom a bremeno dôkazov preniesli na obvinených, ktorí musia preukázať svoju nevinu. Indická vláda bola kvôli tejto legislatíve kritizovaná aj medzinárodnou komunitou. Podľa OSN zákon porušuje ľudské práva a je v rozpore so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv a Medzinárodným paktom o občianskych a politických právach.

Zlý stav slobody slova a tlače v súčasnej Indii ilustruje aj fakt, že krajina sa nachádza v rebríčku World Press Freedom Index 2023 až na 161. mieste zo 180 krajín. Medzi rokmi 2022 a 2023 zaznamenala prepad o 11 priečok.

Napriek tomu, že sa India považuje za demokraciu, sú tieto výsledky horšie ako v mnohých nedemokratických krajinách. Lepšie výsledky má napríklad Afganistan, Bielorusko, Azerbajdžan, či dokonca Venezuela. Súčasný trend prepadu Indie tak môže byť predzvesťou toho, že v blízkej budúcnosti stratí označenie najväčšej demokracie na svete.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolvent medzinárodný vzťahov a európskych štúdií. Zaujíma sa prevažne o politické a bezpečnostné dianie mimo Európskej únie, v regiónoch strednej či východnej Ázie, ale aj amerického kontinentu. Kontakt: richard.straka@infosecurity.sk