Pod hlavičkou klimatickej expertízy: Sekta AllatRa si zaplatila PR články v slovenských médiách

V niekoľkých slovenských médiách sa objavili sponzorované texty propagujúce aktivity Egona Cholakiana a podujatie sekty AllatRa. Na toto hnutie a jeho konšpiračné aktivity v minulosti upozornili iniciatívy Konšpirátori.sk aj Manipulátoři.cz.

AllatRa je ukrajinskou ezoterickou sektou, ktorá sa okrem duchovného obsahu venuje aj aktuálnym spoločenským témam. Konšpirátori.sk zaradili webovú platformu AllatRa na zoznam stránok so sporným obsahom, a to napríklad kvôli šíreniu dezinformácií o COVID-19, ale aj propagácii proruských naratívov, konšpiračných teórií o svetovom sprisahaní či klimatických dezinformácií. Pozadie a zámery tejto sekty nie sú známe a tvorcovia textov na jej webe zostávajú v anonymite. 

Duchovným vodcom sekty má byť Igor Michajlovič Danilov. V decembri minulého roka ho neďaleko Veľkej Domaše vypátrala novinárka Kristina Ciroková z portálu Seznam Zprávy. Na Slovensku sa ukrýva preto, lebo na Ukrajine mu hrozí 15-ročný trest až doživotie za niekoľko zločinov – medzi ne patrí vlastizrada či riadenie zločineckej organizácie. Niektoré zdroje uvádzajú, že momentálne by sa mal skrývať v Dolnom Kubíne.

Internetové noviny Ukrainska Pravda informovali, že jedným z vrchných predstaviteľov hnutia AllatRa má byť Oleh Kulinič, šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) na Kryme, ktorý bol obvinený z vlastizrady Ukrajiny v prospech Ruska. 

Prekvapivo, v roku 2023 boli aktivity AllatRa označené za nežiadúce Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie. „Aktivisti hnutia AllatRa, ktorí sa zdržiavajú na území Ruskej federácie, dostávajú od svojich ukrajinských pohlavárov pokyny, aby nadväzovali kontakty s predstaviteľmi opozičných síl a uskutočňovali jednotné koordinované akcie na diskreditáciu politiky federálnych a regionálnych orgánov. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie mimovládna organizácia šíri zámerne nepravdivé informácie diskreditujúce ozbrojené sily Ruskej federácie,“ uvádza sa v odôvodnení.

Iné meno, rovnaké naratívy

Dcérskym projektom AllatRa je hnutie Tvorivá spoločnosť, ktoré hlása „zjednotenie vedeckého potenciálu ľudstva na ochranu ľudských životov a zabránenie ďalšiemu klimatickému kolapsu“ pod zámienkou napĺňania demokratických cieľov OSN. Aktívne je predovšetkým na sociálnych sieťach a svoje myšlienky šíri až v 150 jazykoch. „Tvorivá spoločnosť je otvorená pre širokú verejnosť. Pretože vôbec nehovorí o náboženskej praxi a doktríne a je akousi vstupnou bránou do hnutia AllatRa,“ približuje religionista Zdeněk Vojtíšek.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že členovia hnutia sú iba dobrovoľníci (ako sa sami označujú) bojujúci za spoločensky prospešné ciele. Okrem spomenutého však hnutie predpovedá koniec sveta v roku 2036. Na jeho komunikačných kanáloch sa objavujú obvinenia z porušovania slobody slova a cenzúry, ako aj známa rétorika konšpiračných hnutí o tom, že elity ovládajú všetko okolo nás. Jedným z najznámejších tvrdení hnutia je, že klimatickú krízu nespôsobujú emisie CO2. Údajne ide o podvod. 

Tvorivá spoločnosť v svojich textoch a výstupoch často vytrháva vyjadrenia a fakty z kontextu. Jej obeťou sa v minulosti stal aj vtedajší štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana. Ten si myslel, že poskytuje rozhovor pre študentský projekt. Jeho odpovede boli nakoniec účelovo zostrihané tak, že vyzeral ako podporovateľ tohto hnutia.

Iné osobnosti poskytli Tvorivej spoločnosti svoj čas dobrovoľne – napríklad poslanec európskeho parlamentu za ĽSNS Milan Uhrík či v minulosti odsúdený podnikateľ Mikuláš Vareha.

Obe organizácie, AllatRa aj Tvorivá spoločnosť, vystupujú pod medzinárodnou hlavičkou Creative Society.

V PR sekciách slovenských médií

Zverejnené texty na weboch denníku Pravda, .týždeň.sk, SITA, televízie JOJ a teraz.sk propagovali buď konferenciu s názvom ALLATRA CLIMATE CRISIS EVENT, ktorá sa konala 11. mája v pražskej Lucerne, alebo priamo vízie Egona Cholakiana a jeho iniciatívu Earth Save Science Collaborative. Na teraz.sk je uverejnený článok štvrtým najčítanejším za obdobie 7 dní (informácia k 24. 5. 2024).

Články v sebe nesú prvky senzácie aj šírenia celospoločenského strachu. Hrozia rozpadom globálnej demokracie, kataklizmami, ale tiež lákajú novými technologickými výdobytkami, ktoré majú pomôcť v boji s klimatickou krízou. Pravdivé a odborné odpovede na zásadné otázky majú podávať údajní experti, a to predovšetkým spomenutý Egon Cholakian. Na ALLATRA CLIMATE CRISIS EVENT okrem iného vystúpili aj predstavitelia Tvorivej spoločnosti a AllatRa.

Na základe LinkedIn profilu by mal Cholakian v súčasnosti pôsobiť ako americký federálny lobista s bohatými skúsenosťami z obchodu, práva či technologickej oblasti.

Diverzita uverejnených pozícií je naozaj značná – hosťujúci odborník na Moskovskej štátnej univerzite, konzultant pre americké ministerstvo energetiky, spolupracujúci výskumník pre NASA, súkromný konzultant pre vlády Ukrajiny, Iránu alebo Saudskej Arábie. Väčšina z nich je označená ako stále prebiehajúca pozícia. Cholakian sa navyše v mnohých svojich vystúpeniach hrdí prácou pre úrad prezidenta USA. Avšak pravdivosť niektorých informácií dostupných na jeho profile na platforme LinkedIn nie je overiteľná.

V roku 2023 sa Cholakian objavil ako rečník na online konferencii hosťovanej Tvorivou spoločnosť, kde už tradične hovoril o blížiacom sa konci sveta. Na tejto konferencii rečnil aj Igor Danilov či Jelizaveta Chromovová, ktorá je známa napríklad vyhláseniami o zjednotení slovanských národov pod vedením Ruska. Cholakianove videá a myšlienky sú pravidelne zdieľané na sociálnych sieťach členmi sekty AllatRa.

Bohatá minulosť

Podobná situácia so zverejňovaním PR v miestnych médiách nastala v roku 2023 v Českej republike – nielen v komerčnej sekcii Českej tlačovej agentúry (ČTK), ale aj na portáloch deník.cz či metro.cz. Egon Cholakian tu bol vykresľovaný ako významný odborník (časticový fyzik a výskumník) na klímu a národnú bezpečnosť, so skúsenosťami napríklad z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN). 

Ukrajinskému portálu Babel sa podarilo získať vyjadrenie CERNu, ktorý odmieta akékoľvek spojitosti s Cholakianinom. Na stránkach ČTK je možné nájsť upozornenie, že „materiály označené značkou Protext [zdroj uvedený pri zmienenom článku ČTK] nie sú súčasťou spravodajského servisu ČTK a nemôžu byť publikované pod jej značkou. Ide o komerčné oznámenie sponzora, ktorý je v správe uvedený a ktorý za ne nesie plnú zodpovednosť.“

Na praktiky AllatRa a Tvorivej spoločnosti upozornil investigatívny novinár portálu Seznam Zprávy Vojtěch Gavriněv, keď sa propagačné materiály týchto skupín objavili na brnenskom mamografickom pracovisku.

Svoje skúsenosti niekoľkokrát zdieľali aj bývalí členovia a členky sekty AllatRa. „Kázali sme vodu a pili víno. Svedomie mi už nedalo, už som nechcela byť toho súčasťou,“ vysvetľuje svoj odchod Eva Hronová. V AllatRa pôsobila desať rokov ako koordinátorka a aktívna dobrovoľníčka. Po opustení sekty o nej členovia začali hovoriť ako o človeku ovládanom démonom.

Odozvy redakcií 

Na základe zistení sme kontaktovali jednotlivé redakcie slovenských médií, ktoré publikovali vyššie spomínanú PR správu.

.týždeň.sk PR článok zmazal s odôvodnením, že išlo o omyl. Televízia JOJ uznala pochybenie a uviedla, že v nadväznosti na situáciu zaviedla trojstupňové kontroly vysielaných PR správ.

Ostatné redakcie na výzvu so zaslanými otázkami do dňa uverejnenia tohto článku neodpovedali.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolventka bakalárskeho programu Medzinárodné vzťahy na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, v súčasnosti študuje na Karlovej univerzite v Prahe odbor Mediálne štúdiá. Zaujíma sa o aktuálne politické dianie, environmentálne témy, dezinformácie a ľudskoprávne otázky.