Čína šíri dezinformácie vo viac ako 40 jazykoch. Zaznamenané boli aj v slovenčine

Viaceré technologické spoločnosti a inštitúty zaznamenali rastúce snahy Čínskej komunistickej strany ovplyvňovať obsah v zahraničných médiách a na sociálnych sieťach. Tento rok boli nahlásené aj prvé pokusy šíriť čínske dezinformácie na slovenskom Facebooku. Európska únia je týmto vývojom znepokojená a varuje Čínu pred dôsledkami.

Zdroje: https://www.flickr.com/photos/souvenirsofcanada/16667983308 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:China_Flag_-_Alternative.svg

Čína sa od roku 2017, keď boli zaznamenané jej prvé globálne vplyvové operácie, snaží zvýšiť dosah svojej propagandy prostredníctvom manipulácií na sociálnych sieťach. Odvtedy sa čínske dezinformácie rozšírili do viacerých krajín, kde sa veľké skupiny jej účtov snažia ovplyvňovať populáciu.

Koncom augusta 2023 vydala spoločnosť Meta pravidelne vychádzajúci štvrťročný report o bezpečnosti a integrite. Report obsahoval prehľad bezpečnostných stratégií a odhalených vplyvových operácií na sociálnych sieťach. Meta informovala, že naprieč platformami odhalila tisíce účtov a stránok, ktoré boli súčasťou dezinformačných kampaní. Tieto účty pochádzali najmä z Číny a Ruska.

V prípade Číny sa spoločnosti podarilo veľké odhalenie. Okrem vzájomného prepojenia účtov potvrdila, že ide o skupinu známu v kybernetickom prostredí ako Spamouflage. Tá je podľa vyšetrovania spoločnosti Meta napojená na osoby blízke čínskym bezpečnostným zložkám.

Meta tejto skupine zablokovala viac ako 7700 účtov a 950 stránok na sociálnej sieti Facebook. Spolu mala táto skupina viac ako 560-tisíc sledovateľov. Okrem Facebooku však táto sieť pôsobila na ďalších 50 platformách, ako napríklad X (predtým Twitter), Instagram, TikTok, Reddit, Pinterest, VKontakte alebo Vimeo. Vďaka tomu sa táto skupina účtov stala doposiaľ najväčšou zaznamenanou medziplatformovou sieťou.

Útoky na médiá pomáhajú vplyvovým operáciám

Minulý rok organizácia Freedom House vydala report, v ktorom informovala, že od roku 2019 do 2021 monitorovala v 30 krajinách vplyv Pekingu prostredníctvom médií a sociálnych sietí. V 16 z nich zaznamela veľké alebo veľmi veľké snahy ovplyvňovať verejný priestor. Report ukazuje, že Čína sa nesústredí už len na oblasť Ázie a Spojených štátov amerických, ale začala sa aktívne venovať aj zvyšku sveta, hlavne Afrike a Latinskej Amerike.

Medzi spôsoby, akými sa takýto vplyv snažila Čína dosiahnuť, patrili napríklad dezinformačné kampane s falošnými účtami, ale aj kupovanie si priestoru v masmédiách či zastrašovanie a vydieranie vydavateľstiev novín kritizujúcich Peking.

Freedom House taktiež vyhodnotil, že iba polovica z týchto krajín bola dostatočne odolná voči čínskemu ovplyvňovaniu. Taiwan, v ktorom zaznemanali najväčšie snahy Pekingu, bol zároveň najrezistentnejší. Naopak Nigéria podliehala čínskym vplyvom najviac.

Čínsku propagandu zaznamenali už aj na Slovensku

Odolnosť krajín, v ktorých bola Čína aktívna, bola oslabená najmä nedostatkami v regulácii médií a obmedzovaním slobody tlače. Medzi významné aspekty nízkej odolnosti voči čínskym nátlakom patrili taktiež útoky politických lídrov na médiá. Útoky na médiá a spochybňovanie ich nezávislosti a nezaujatosti bolo frekventované v 23 krajinách.

Rastúce snahy čínskych vplyvových operácií počas tohto roku zaznamenal aj Microsoft. Ten zistil, že Peking zamestnáva influencerov po celom svete, ktorí šíria čínsku propagandu v lokálnych jazykoch.

Potenciálnych influencerov Komunistická strana Číny vyhľadáva na čínskych vysokých školách, ako napríklad na Pekinskej univerzite cudzích jazykov alebo na Čínskej univerzite pre komunikácie. Microsoft registroval viac ako 40 jazykov, v ktorých títo influenceri zverejňovali obsah. Medzi nimi sú aj dvaja influenceri, ktorí prispievali na sociálne siete v českom jazyku.

Tento rok sa však čínska propaganda rozšírila aj na Slovensko. Správa Microsoftu totiž uvádza, že posledné vplyvové operácie už obsahovali aj účty tvoriace obsah v slovenskom jazyku. Prostredníctvom sociálnych sietí sa snažili zdieľať dezinformácie o čínskych aktivitách. Aj napriek vytrvalej snahe však falošné účty šíriace čínsky obsah málokedy na Slovensku zaznamenali výrazný úspech.

Európska únia považuje šírenie ruských dezinformácií Čínou za neprijateľné

Počas nedávnej návštevy Číny viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová varovala Peking, aby zvážil kyberútoky a šírenie dezinformácií, ktoré napomáhajú Rusku vo vojne na Ukrajine. Počas návštevy sa strela s podpredsedom čínskej vlády Zhangom Guoqingom, s ktorým rokovala o budúcnosti rýchlo sa vyvíjajúcich technológií. Medzi tie patrí napríklad umelá inteligencia.

Jourová v rámci návštevy taktiež povedala, že viacero ruských protiukrajinských naratívov je rozširovaných oficiálnymi čínskymi médiami. Počas rokovaní vyjadrila znepokojenie z čínskych diskusií s Kremľom o vzájomných obchodných vzťahoch, ktorých sa zúčastnil aj Guoqing. Európska únia totiž počítala s čínskou spoluprácou v boji proti kyberútokom.

Vysvetlila som, že spôsob, akým Čína reaguje na ruskú vojnu proti Ukrajine, bude pre nás rozhodujúcim faktorom pre budúce vzťahy medzi EÚ a Čínou. To zahŕňa samozrejme aj aspekty týkajúce sa kyberbezpečnosti a dezinformácií, uviedla Jourová pre portál Politico.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Je študentom bakalárskeho stupňa Medzinárodných vzťahov na University of Glasgow. Je vice-prezidentom študentského združenia Glasgow European Society. Zaujíma sa o spôsoby fungovania a udržania demokracií, Rusko a jeho vplyv na európsku politiku, a aktuálne politické dianie.