Akcia Dvojník pokračuje. Ruská dezinformačná kampaň na sieti X cielila na nemecky hovoriacich používateľov

Nemecko odhalilo koncom januára ruskú dezinformačnú kampaň na sociálnej sieti X, ktorá cielila na desiatky miliónov nemecky hovoriacich používateľov. Ide o pokračovanie už známej kampane „Doppelgänger“, ktorá útočí na západné štáty od februára 2022.

Ruská dezinformačná kampaň „Doppelgänger“ (v preklade „Dvojník“) bola odhalená krátko po invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Jej terčom sa odvtedy stala väčšina západných spojencov. Francúzska diplomacia túto kampaň označila za výsledok ruskej aktivity už počas leta 2023. Vzhľadom na dĺžku jej fungovania je možné predpokladať, že bude pokračovať aj v roku 2024.

Odhalená ruská kampaň na X

Podľa nemeckých médií dokázali špecialisti nemeckého ministerstva zahraničných vecí identifikovať systematickú ruskú kampaň na sociálnej sieti X, ktorá cielila na nemecky hovoriacich používateľov platformy.

V septembri 2023 sa na sieti X rozšírilo údajné tvrdenie nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, v ktorom mala spomenúť koniec vojny na Ukrajine do troch mesiacov ako dôsledok rozpadu podpory Kyjeva.

Screenshot neexistujúceho tweetu obsahoval profilovú fotografiu ministerky, počet sledujúcich a správne identifikačné označenie @ABaerbock, ktoré používa na platforme. Na správe boli taktiež vyznačené stovky interakcií. Fotografia však bola fabrikovaná a daný tweet ministerka nikdy nezverejnila. Pôvodné dezinformačné tweety zo septembra 2023 vyhľadávanie na sieti X už neponúka, médium Spiegel však disponuje screenshotom spomínaných príspevkov.

Podľa Spiegel-u je to len malá časť rozsiahlej ruskej dezinformačnej kampane, ktorú mali špecialisti odhaliť. Neverejná analýza skúmala sociálnu sieť X od 20. decembra 2023 do 20. januára 2024. Podarilo sa identifikovať viac ako 50-tisíc falošných účtov s celkovým počtom viac ako milión tweetov v nemeckom jazyku.

Takto vysoké číslo má byť výsledkom automatickej činnosti, teda botov alebo trolých fariem. Tématikou týchto tweetov bolo prevažne obviňovanie nemeckých politických elít, že dávajú prednosť Ukrajine alebo že riešia iné problémy na úkor tých domácich.

Nemá však ísť o nový druh aktivity, ale o pokračovanie kampane „Doppelgänger“, ktorá sa prvýkrát objavila v roku 2022 a zasiahla okrem Nemecka aj Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko a ďalších západných partnerov.

Nemecko a zvyšok partnerov čelia dezinformačným aktivitám dlhodobo 

Dezinformačná kampaň „Doppelgänger“ si získala pozornosť výskumníkov a špecialistov už v roku 2022, keď bolo o nej publikovaných niekoľko článkov. Patrila medzi ne aj analýza od organizácie EU DisinfoLab zo septembra 2022. Už v tom období bola skupina schopná identifikovať takzvané „klony“ autentických médií, ktoré cielili na používateľov sociálnych sietí.

Ide o klonovanie v zmysle rovnakého vizuálu spravodajských portálov alebo príspevkov, prípadne podobných internetových domén, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať ako autentické. V období od februára do septembra 2022 sa hlavné naratívy týkali  Ukrajiny ako skorumpovaného nacistického štátu, popierania popráv v Buči a celkovo presadzovania ruských naratívov o invázii.

EU DisinfoLab v danom období odmietol jednoznačne poukázať na Rusko ako zdroj tejto kampane. Existovalo však niekoľko náznakov. Tie pramenili z nedostatočnej kontroly a ochrany autorov dezinformačných príspevkov, ktorí neodstránili stopy vedúce k ruským IP adresám alebo doménam.

V lete 2023 sa tejto kampani venoval aj francúzsky spravodajský portál Le Monde. Poukázal na niekoľko prípadov, keď boli vytvorené klony ich vlastného portálu alebo vládnych stránok ministerstiev. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vtedy vydalo aj oficiálne stanovisko, v ktorom priamo pomenovalo Rusko ako tvorcu tejto kampane a aktivitu odsúdilo. Predchádzal tomu podobný výskum ako uskutočnili nemeckí špecialisti. 

O kampani informoval portál Infosecurity v roku 2022, ako aj v roku 2023 po francúzskom oficiálnom vyjadrení.

Rusko bude pravdepodobne v kampani pokračovať

Vzhľadom na to, že o kampani existuje dostatok informácií už takmer dva roky a stále pokračuje, je možné predpokladať, že ani rok 2024 nebude znamenať jej koniec. Je pravdepodobné, že Rusko sa bude snažiť naďalej využívať všetky hybridné nástroje, ktorými môže oslabiť západnú podporu Ukrajiny.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell koncom januára varoval, že predvolebná kampaň do volieb do Európskeho parlamentu bude do významnej miery sprevádzaná dezinformačnými aktivitami externých aktérov. V tomto prípade mal na mysli aj Rusko. Pôjde však podľa neho o kombináciu dezinformačnej aktivity domácich aktérov, ktorých bude ruská kampaň v ich aktivite podporovať.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolvent medzinárodný vzťahov a európskych štúdií. Zaujíma sa prevažne o politické a bezpečnostné dianie mimo Európskej únie, v regiónoch strednej či východnej Ázie, ale aj amerického kontinentu. Kontakt: richard.straka@infosecurity.sk