Európske tajné služby si pripisujú úspech: zmarená vplyvová operácia Kremľa siahala až do Európskeho parlamentu

Česká tajná služba BIS za pomoci kolegov z Belgicka a Poľska rozbila jednu z najväčších ruských vplyvových operácií. Európskym kontrarozviedkam sa to podarilo v čase, keď v členských krajinách EÚ naplno prebieha kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu. Práve ten patril k hlavným terčom ruskej propagandy s cieľom získať v ňom čo najviac kresiel pre proruských kandidátov.

Operácia pod taktovkou českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) bola zameraná predovšetkým na pôsobenie ruskej propagandy na území Českej republiky. 27. marca vydalo české ministerstvo zahraničných vecí správu, podľa ktorej boli na český sankčný zoznam zapísané dve fyzické a jedna právnická osoba.

Dôvodom bola snaha týchto subjektov o „narušovanie územnej celistvosti, suverenity a slobody Ukrajiny“. Ako však upresnil na sieti X premiér Petr Fiala, „činnosť tejto skupiny siaha za hranice Česka, pôsobila aj v Európskom parlamente“.

Korupcia na najvyšších miestach (aj) Európskeho parlamentu

Ústrednou postavou tejto skupiny bol Viktor Medvedčuk, prokremeľský propagandista, Putinov kmotor a spojenec. Bývalý ukrajinský politik a oligarcha žije od roku 2022 v Rusku, kam bol poslaný ako súčasť ukrajinsko-ruskej výmeny väzňov. Medvedčuk podľa tajných služieb riadil túto operáciu z Ruska, pričom ako prostredník v Európe mu slúžil Artem Marčevskij. Tento ukrajinsko-izraelský občan viedol spravodajský web Voice of Europe, ktorý sídlil v centre Prahy.

Podľa správy tajnej služby skupina okolo Medvedčuka okrem prevádzkovania média platila antisystémovým politikom z členských krajín EÚ, aby ovplyvňovali priebeh predvolebnej kampane do Európskeho parlamentu.

To nakoniec potvrdil aj belgický premiér Alexander de Croo. Belgické tajné služby v rámci tejto operácie úzko spolupracovali s českou tajnou službou, pričom prišli so závermi, že „nielenže Rusko oslovovalo poslancov Európskeho parlamentu, ale im aj platilo, aby tu [pozn. v Európskom parlamente] šírili ruskú propagandu“.

Na tieto zistenia nadviazala poľská tajná služba Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). Poľsko ako hlavné logistické centrum pre vojenskú a humanitárnu pomoc smerujúcu na Ukrajinu patrí dlhodobo ku krajinám, kde ruská rozviedka pôsobí najintenzívnejšie.

ABW v rámci vyšetrovania urobila razie v mestách Varšava a Tychy, pričom sa jej podarilo zaistiť hotovosť vo výške desiatok tisíc eur a amerických dolárov. Vo svojom vyhlásení ABW uviedla, že „boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ“.

Ruské mediálne impérium

Poľská kontrarozviedka sa okrem iného vyjadrila aj k už spomínanému webu Voice of Europe. Podľa nej ide o web, na ktorom „sú zverejňované články, komentáre alebo rozhovory s tendenčným, proruským vyznením a spojené so súčasnou medzinárodnou situáciou, vrátane ruskej vojny proti Ukrajine“.

Médium poskytovalo priestor výhradne kritikom Európskej únie a NATO, ktorí sú verejnosti známi svojimi proruskými postojmi. Spomedzi Slovákov poskytli médiu rozhovor napríklad ministerka kultúry Martina Šimkovičová alebo poradca premiéra Erik Kaliňák. Formulované otázky v textoch boli nekritické či priamo pripomínali formu otázok v PR článkoch. Obaja politici pritom kandidujú do Európskeho parlamentu z popredných priečok svojich strán. 

Podľa neoficiálnych informácií skupina okolo Medvedčuka a Voice of Europe platili svojim mediálnym hosťom, ktorí mali pochádzať z krajín ako Holandsko, Belgicko, Poľsko, Maďarsko, Francúzsko či Nemecko. Peniaze boli politikom vyplácané buď v hotovosti na tajných stretnutiach v Prahe alebo cez kryptomeny.

Aj tento prípad ukazuje, že ruský vplyv je v Európskej únii naďalej silný. Ruská dezinformačná kampaň tu funguje naplno už minimálne od anexie Krymu v roku 2014, no od roku 2022 sa informačné operácie Kremľa stali nevyhnutnou súčasťou ruskej dobyvačnej politiky voči Ukrajine.

Názorový prúd v Európskej únii volajúci po väčších kompetenciách EÚ v zahraničnej politike je eminentnou hrozbou pre Putinov režim. Práve voľby do Európskeho parlamentu sú pre Kremeľ príležitosťou, ako tento trend zvrátiť, čo ukazuje aj podpora nacionalistických a euroskeptických politikov v médiu Voice of Europe.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/