DISINFO REPORT – 75. týždeň

Vitajte pri čítaní šesťdesiateho druhého vydania nášho pravidelného DISINFO REPORTu.

O klesajúcej ruskej kreativite a recyklácii naratívov

Úsilie Ruska v šírení propagandy a dezinformácií v zahraničí má mimoriadny rozsah a na ovplyvňovanie publika využíva zdanlivo širokú škálu tém. Situácia v Pobaltí, Bielorusku, Poľsku či na Ukrajine ukazuje, ako Kremeľ svoje naratívy recykluje a pri ďalšom šírení prispôsobuje rôznym cieľovým skupinám. Viac v článku

Izraelský softvér na boj proti terorizmu bol zneužívaný na sledovanie dvoch zavraždených novinárov. Systém využil aj Viktor Orbán

Softvér, ktorým je na diaľku možné získať všetky dáta, zapnúť kameru a mikrofón, využívali vlády na sledovanie novinárov, aktivistov a opozičných politikov. Na zozname sledovaných sa objavili aj mená dvoch zavraždených novinárov. Viktor Orbán ním posilnil boj proti nezávislým médiám. Viac v článku.

Slovenská vláda môže byť stíhaná za vojnové zločiny, píše Hlavný denník. Ako zvyčajne, nie tak celkom

Slovenský dezinformačný portál Hlavný denník priniesol správu, že Medzinárodný trestný súd (MTS) sídliaci v Haagu začal konanie proti slovenskej vláde vo veci celoplošného testovania. Pod podaním na súd je podpísaná známa osobnosť „protiprúdu”. Viac v článku.

Blaha blúzni o americkej ambasáde, Bukovský o politickej mafii. Rozhodnutie o protiústavnosti referenda spustilo teórie, že prezidentku ovláda Soros

Diskusia o ústavnosti, resp. protiústavnosti plánovaného referenda prebiehala v spoločnosti už dlhšie. Ústavný súd (ÚS SR) vyslovil na túto otázku definitívnu odpoveď. Na rozhodnutie však niektorí reagovali konšpiráciami. Viac v článku.

Pohľad do duše Občianskeho tribunálu: parlament je národná (z)rada, vládnu nám korporácie, zachráni nás len Rusko

Občiansky tribunál (OT) bol zriadený v roku 2013 ako akčná skupina s cieľom boja proti zneužívaniu moci a údajného „režimu korporácií“ na Slovensku. Podľa zakladajúcich členov OT dňom založenia dočasne prebral ústavodarnú, zákonodarnú, výkonnú a súdnu moc a stal sa celonárodným slovenským orgánom. Tieto tvrdenia sú však úplne irelevantné. Viac v článku.

Krátko z domova a zo sveta

  • Facebook priznal, že ho iránski hekeri využívali na sledovanie amerických vojakov a predstaviteľov obranných a leteckých spoločností. Po tom, čo sociálna sieť odhalila aktivity týchto hekerov, stiahla vyše 200 účtov, ktoré zneužívali na kyberšpionáž.
  • Americký prezident Joe Biden obvinil Facebook z nečinnosti voči šíreniu dezinformácií a konšpiračných teórií zameraných proti vakcínam na boj s koronavírusom. Facebook má mať podľa neho podiel na náraste úmrtí na toto ochorenie a nenaplnenie vakcinačných cieľov krajiny. Facebook sa voči obvineniam ohradil a akúkoľvek vinu poprel. Vyzval tiež vládu USA, aby prestala ukazovať prstom na iných a zamyslela sa nad svojimi krokmi.
  • Na protestmi zmietanej Kube sa objavuje zvýšené množstvo dezinformácií a fake news. Tamojšia vláda z ich šírenia obviňuje opozíciu, zatiaľ čo opozícia vidí ako vinníka samotnú vládu. V snahe upokojiť situáciu vystúpil kubánsky prezident v televíznej debate, kde sa snažil klamlivé a zavádzajúce informácie vyvrátiť. Nazval ich tiež mediálnym terorizmom a vyzval k zvýšenej obozretnosti a overovaniu faktov.
  • Na oslavu 100. výročia vzniku Čínskej komunistickej strany vydala vláda nové direktívum zamerané na vzdelanie čínskeho obyvateľstva, ktoré má naučiť „Číňanov premýšľať ako prezident Si Ťin-pching“. Prezidentova doktrína má byť zaradená do škôl ako povinný študijný materiál. Vláda chce týmto spôsobom v krajine posilniť moc svojej ideológie.
  • Až pätina Američanov verí konšpiračnej teórii, ktorá tvrdí, že americká vláda sa prostredníctvom očkovania proti COVID-19 snaží očipovať tamojších obyvateľov. Podľa autorov prieskumu považuje väčšina antivaxerov očkovanie za väčšiu hrozbu ako samotný koronavírus, a to aj napriek vývoju v USA, ktorý dokazuje účinnosť vakcín.
  • V Českej republike vznikla špeciálna skupina, ktorá má chrániť priebeh blížiacich sa parlamentných volieb pred dezinformáciami. Zamerať sa ma na tie, ktoré znižujú alebo úplne popierajú dôveryhodnosť volieb. V súvislosti s voľbami sa tiež stále objavujú nové reťazové maily, ktoré šíria klamlivé a zavádzajúce informácie. Dominujú protipirátske naratívy, naopak, pozitívne sú vykresľované antisystémové, protiimigračné a populistické strany a hnutia, ako napríklad strana ANO.

Ďakujeme, že odoberáte DISINFO REPORT.
Budeme ho neustále vylepšovať. Vaše návrhy a podnety nám prosím posielajte na info@infosecurity.sk
CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU?
ĎAKUJEME!

Študentka bakalárskeho stupňa Medzinárodných vzťahov a magisterského stupňa Prekladateľstva a tlmočníctva anglického jazyka na Masarykovej univerzite v Brne | Zaujíma sa najmä o históriu a aktuálne politické dianie v anglofónnych krajinách, ako aj o politické a lingvistické aspekty propagandy a jej nástrojov. Kontakt: nikoleta.nemeckayova@infosecurity.sk