Šéfovia sociálnych sietí boli vypočúvaní v americkom Kongrese. Dominovala téma ochrany mladistvých

Najvyšší predstavitelia piatich technologických gigantov, ktorí prevádzkujú sociálne siete, boli predvolaní pred výbor amerického Kongresu. Počas vypočúvania čelili najmä otázkam ohľadom ochrany mladistvých na ich platformách. Šéf TikToku sa však nevyhol ani otázkam o prepojeniach jeho spoločnosti s čínskou vládou.

Upozornenie: text obsahuje zmienky o samovražde a predávkovaní

V americkom Kongrese v súčasnosti prebieha diskusia o prijatí zákonov o ochrane mladistvých v online priestore. Do zákonodarného zboru bolo predložených niekoľko rôznych návrhov, ktorých cieľom je zvýšiť ochranu mladistvých a prinútiť sociálne siete, aby prijali potrebné opatrenia.

Pri mnohých návrhoch sú dokonca spoločnými navrhovateľmi predstavitelia republikánov aj demokratov. Na konci januára sa preto pred Súdny výbor Kongresu postavili šéfovia piatich firiem prevádzkujúcich najvplyvnejšie sociálne siete, aby odpovedali na otázky amerických senátorov. 

Vypočúvania sa zúčastnil Mark Zuckerberg, CEO spoločnosti Meta, Linda Yaccarino zo sociálnej siete X (predtým Twitter), Shou Zi Chew, šéf siete TikTok, Evan Spiegel zo spoločnosti Snap, ktorá prevádzkuje sociálnu sieť Snapchat, a riaditeľ platformy Discord Jason Citron.

Šéfovia sociálnych sietí sa k novej legislatíve stavajú opatrne

V Kongrese panuje zhoda na potrebe prijatia legislatívy, ktorá by zabezpečila väčšiu ochranu mladistvých na sociálnych sieťach. Menej otvorení k reguláciám však boli prítomní vedúci predstavitelia sociálnych sietí, ktorí k novým pravidlám zaujali opatrnejší prístup.

Riaditeľka siete X Linda Yaccarino otvorene odmietla podporiť EARN IT Act. Ide o zákon, ktorý by umožnil žalovať technologické spoločnosti za šírenie obsahu spojeného so sexuálnym zneužívaním mladistvých. Zákon odmietli aj ďalší vypočúvaní predstavitelia.

Väčšiu ochotu podrobiť sa novej legislatíve prejavili predstavitelia sociálnych sietí pri Kids Online Safety Act (zákon o bezpečnosti detí online). Jeho cieľom je dosiahnuť zákaz odporúčania škodlivého obsahu ďalším užívateľom prostredníctvom algoritmov (napr. obsah spojený so samovražednými tendenciami). Prijatie zákona podporili predstavitelia platforiem X a Snapchat. Ostatní z prítomných riaditeľov vyjadrili podporu niektorým ustanoveniam navrhovanej legislatívy, avšak nie zákonu ako celku.

Bezprecedentné ospravedlnenia

Okrem kongresmanov a šéfov platforiem boli v americkom Kongrese prítomní aj mnohí rodičia a rodinní príslušníci mladistvých, ktorí si v dôsledku šikany a vydierania cez sociálne siete siahli na život. Mnoho z nich držalo v rukách fotografie svojich zosnulých detí. 

V reakcii na výzvu senátora Josha Hawleyho sa Mark Zuckerberg prítomným rodinám ospravedlnil. „Je mi ľúto všetkého, čím ste si prešli,“ povedal, „nikto by nemal prežívať to, čím si prešli vaše rodiny, a preto toľko investujeme a celé odvetvie bude pokračovať v úsilí, aby nikto nemusel zažiť veci, ktoré si museli vytrpieť vaše rodiny.“

V reakcii na podnet kalifornského senátora Laphonza Butlera sa generálny riaditeľ spoločnosti Snap Evan Spiegel ospravedlnil aj rodinám, ktorých deti zomreli po tom, čo sa predávkovali drogami zakúpenými na platforme Snapchat. Drogoví díleri využívajú Snapchat najmä kvôli tomu, že správy v jednotlivých četoch po čase automaticky zmiznú, čím sú ťažšie vystopovateľní. „Je mi veľmi ľúto, že sme nedokázali zabrániť týmto tragédiám,“ povedal Spiegel, pričom podrobne opísal opatrenia, ktoré jeho spoločnosť podniká na ochranu mladistvých.

Prítomné rodiny však ich slová považovali za silené a mnohí vyjadrili frustráciu z vyhýbavej komunikácie predvolaných predstaviteľov. „Nie som spokojná s odpoveďami, ktoré nám dávajú. Nedokážu priamo odpovedať,“ povedala Tammy Rodriguezová, matka jednej z obetí. „Som znechutená, keď ich počúvam. Záleží mi len na tom, aby boli deti chránené a aby sa spoločnosti zodpovedali, dodala. „Ospravedlnenie bolo vynútené,“ povedal ďalších z prítomných. „Nič to neznamená. Môjmu synovi to život nevráti,“ poznamenal ďalší z rodičov obetí.

Aký vplyv má Čína na TikTok?

Jednou z tém, ktorá zaujímala prítomných kongresmanov, bolo prepojenie medzi čínskou vládou a spoločnosťou ByteDance sídliacou v Pekingu, ktorá vlastní TikTok. Senátori sa Shou Zi Chewa opakovane pýtali, či jeho spoločnosť zdieľa používateľské dáta s čínskou vládou. Okrem toho sa zaujímali aj o jeho údajné osobné prepojenia s Čínskou komunistickou stranou.

Chew, ktorý je občanom Singapuru, opakovane odmietol akékoľvek prepojenie jeho osoby s komunistickým režimom v Pekingu a poprel aj zdieľanie dát o amerických občanoch s čínskou vládou. Prítomných senátorov tiež ubezpečil, že jeho spoločnosť sa snaží udržiavať všetky dáta získané od používateľov v USA na amerických serveroch.

Najkritickejší postoj k šéfovi TikToku zaujal senátor Josh Hawley: „Vaša aplikácia by mala byť v Spojených štátoch amerických v záujme bezpečnosti tejto krajiny zakázaná.“ Hawley tak znovu otvoril možnosť úplného zákazu TikToku na území USA.

Budúcnosť regulácie je stále neistá

Po ukončení vypočúvania viacerí senátori potvrdili, že predložia ďalšie návrhy, vrátane takého, ktorý by vyžadoval aj kontrolu veku používateľov sociálnych sietí. Tá by mala prebiehať prostredníctvom skenov občianskych preukazov.

Napriek tomu, že obe hlavné politické strany vyjadrili ochotu regulovať technologické platformy, Kongres stále neprijal žiadny z navrhovaných zákonov. Väčšina v minulosti predkladaných návrhov nakoniec stroskotala na rôznych špecifických otázkach, v ktorých politické strany nedokázali nájsť zhodu, ako napr. ochrana súkromia používateľov.

To, že Kongres USA doteraz nebol schopný dohodnúť sa na akejkoľvek forme regulácie, si uvedomujú aj jeho členovia. „Za situáciu, v ktorej sa nachádzame, nemôže iba technologický priemysel,“ poznamenal predseda súdneho výboru Dick Durbin, „aj my v Kongrese sa musíme pozrieť do zrkadla.“

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Študent magisterského stupňa štúdia Medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pôsobil ako stážista v organizáciách Transparency International Slovensko, GLOBSEC a na Veľvyslanectve SR v Ľubľane. Zaujíma sa o aktuálne politické dianie v SR a problematiku etnických konfliktov.