Gesto solidarity s obeťami teroristického činu na Zámockej sa stalo zámienkou pre toxické a nenávistné útoky (Infosecurity.sk: Bi-weekly report o nastupujúcich dezinformačných trendoch 20. október 2024)

Infosecurity.sk prináša prehľad dezinformačných trendov, ktoré boli v posledných dvoch týždňoch na vzostupe:

  • Druhé výročie teroristického útoku pred bratislavským klubom Tepláreň z 12. októbra 2022 podnietilo okrem vlny solidarity aj toxické a nenávistné príspevky na sociálnych sieťach. Osobitnú pozornosť si vyslúžila kampaň predstaviteľov krajne pravicovej strany Republika Milana Uhríka a Milana Mazureka, ktorí útočili na iniciatívu trenčianskeho gymnázia. Škola plánovala usporiadať spomienkovú akciu pre obete krvavého útoku, napokon však pod vplyvom politického tlaku podujatie zrušila.
  • Obaja europoslanci, ako aj ďalší aktéri z dezinformačného prostredia, využili situáciu na vyvolávanie senzácie, strachu a rozčarovania z údajného vymývania mozgov deťom, ktoré má prebiehať plošne na slovenských školách. Dezinformátori dehonestovali sexuálne menšiny, bagatelizovali ich práva a útočili na mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ich podpore a vzdelávaniu o LGBTI+ komunite.
  • 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie na seba naviazalo príspevky obsahujúce mýty o SNP a skreslené naratívy o vojne na Ukrajine. Premiér Robert Fico na oslavách výročia oživoval prosovietske sentimenty a prezentoval falošné volania po mieri. Opätovne dochádzalo k prenášaniu zodpovednosti na Západ, ktorý údajne konflikt rozdúchava, zatiaľ čo skutočný mier prišiel podľa dezinformátorov vždy z Východu.

Spomienková akcia vyvolala vlnu klamstiev a nenávisti

Jednou z tém, ktoré v uplynulých dvoch týždňoch dominovali slovenskému informačnému priestoru, bolo druhé výročie nenávistného teroristického útoku pred bratislavským klubom Tepláreň z 12. októbra 2022, pri ktorom prišli o život dvaja mladí ľudia.

Okrem prejavov solidarity a spomienok na vyhasnuté životy sa objavovala aj nenávistná rétorika a priamočiare útoky proti LGBTI+ komunite. Tento fakt je obzvlášť zarážajúci vzhľadom na skutočnosť, že práve nenávistné prejavy a toxicita v online priestore (predovšetkým na platforme Telegram) podnietila samotný útok.

Monitoring ukázal, že významnú časť pozornosti si počas sledovaného obdobia vyslúžili príspevky týkajúce sa spomienkovej akcie na gymnáziu v Trenčíne, pričom tému zneužili najmä politickí predstavitelia krajne pravicovej orientácie. Podujatie pomenované ako Deň pestrosti sa malo zorganizovať v piatok 11. októbra na Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Vedenie trenčianskej školy ho však zrušilo v nadväznosti na politický tlak zo strany europoslanca Milana Mazureka. Pietna akcia bola napokon realizovaná z iniciatívy primátora Richarda Rybníčka na Námestí študentstva, a teda v tesnej blízkosti gymnázia.

Podujatie na výročie nenávisťou motivovaného útoku v Teplárni sa na gymnáziu v Trenčíne zrealizovalo už v októbri 2023, kedy prebehlo bezproblémovo. O rok neskôr sa však stalo tŕňom v oku Milana Mazureka, ktorý vo videu vyzval na jeho zrušenie a zaútočil na učiteľku gymnázia, ktorá akciu zastrešovala. Akcia mala zahŕňať farebné oblečenie na vyjadrenie solidarity s obeťami útoku v Teplárni a vyčlenenie priestoru na výstavu plagátov s tematikou LGBTI+. Z toho si Mazurek mylne vyvodil, že učiteľka chcela „tlačiť do detí svoju vlastnú politickú agendu, svoju dúhovú agendu“. Preukázanie solidarity s obeťami nenávistného teroristického aktu politik označil za súčasť „nezmyselných ideologických konceptov“, ktoré sú tlačené „do najmenších bezbranných detí“.

Škola napokon v záujme ochrany žiakov, učiteliek a školy podujatie zrušila a poslanec Európskeho parlamentu (EP) hovoril o výhre nad „dúhovými fanatikmi“. Voči Mazurekovmu konaniu sa vyjadril minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Na tlačovej konferencii odsúdil zastrašovanie a poukázal na apolitickosť škôl. O obsahu vzdelávania by podľa neho nemali rozhodovať ľudia, ktorí popierajú holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenské národné povstanie. Rovnako tak ministerstvo školstva vydalo na stránke upozornenie na šírenie dezinformácií o gymnáziu v Trenčíne, ktoré malo byť bezdôvodne obvinené z propagovania ideológie.

Minister školstva Drucker sa stal v nadväznosti na svoje vyjadrenie terčom urážok Milana Mazureka. Ten situáciu opäť prekrútil a prezentoval tvrdenia o tom, že ministerstvo má ochraňovať mravnú výchovu našej mládeže, „aby z detí v školskom prostredí neboli vychovávaní voliči Progresívneho Slovenska“. Dodal, že progresívci nie sú podľa neho v opozícii, ale priamo vo vláde a na ministerstve školstva, „kde intenzívne pracujú na tom, aby čoraz viac a viac mladých ľudí prepadalo tejto dúhovej progresívnej propagande“. Vláda podľa Mazureka robí chybu, keď „toleruje progresívneho Druckera“, ktorý „sa zastal PS miesto toho, aby sa postavil za národné a tradičné hodnoty“.

K Mazurekovej rétorike sa pridal aj jeho kolega z EP Milan Uhrík (predseda Republiky), ktorý vo videu na Facebooku prezentoval prípady škôl v Tisovci a Bardejove, kde boli navrhnuté podobné aktivity na podporu obetí útoku v Teplárni. Podľa Uhríka malo ísť o snahu segregovať deti a posudzovať ich podľa toho, ako prídu alebo neprídu oblečené. V skutočnosti išlo o aktivitu, do ktorej sa študenti mohli zapojiť na dobrovoľnej báze, nie o donucovanie a nátlak. Uhrík vo videu hovoril o tom, že ľudia, ktorí chcú takúto symboliku zavádzať do slovenských škôl, sú fašisti. Za prejav krajne pravicovej ideológie tak paradoxne označil spomienku na obete nenávistného činu a prejav solidarity a tolerancie s menšinou.

S rovnakým naratívom operoval Mazurek, ktorý útočil na tzv. dúhových extrémistov a údajné extrémistické dúhové skupiny. Tie podľa neho prejavujú „perverzné snahy o indoktrináciu detí v školách“. Motívom rétoriky oboch politikov bola snaha o vytvorenie predstavy ohrozenia zraniteľnej skupiny – v tomto prípade detí – vnútorným nepriateľom, proti ktorému je potrebné rázne zakročiť. Už vyššie boli spomenuté vyjadrenia o údajnom tlačení ideológie do malých bezbranných detí. V prípade študentov trenčianskeho gymnázia samozrejme ide o adolescentov, ktorí už majú svoju osobnosť a názory do veľkej miery vyformované. To však europoslancom nebránilo zavádzať a tému posúvať do radikálnych rovín, aby tak u sledovateľov vyvolali hnev a pobúrenie.

Téma výročia útoku na Tepláreň z októbra 2022 sa stala zámienkou pre produkovanie ďalších nenávistných príspevkov a obsahu, ktorým chceli dezinformátori dehonestovať sexuálne menšiny, bagatelizovať ich práva, ale aj útočiť na mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ich podpore a vzdelávaniu o LGBTI+ komunite.

To sa prejavilo napríklad vo videu Milana Uhríka, ktorý sa – podobne ako mnohokrát v minulosti – snažil vyvolať senzáciu tvrdeniami o vymývaní mozgov na školách. Uhrík vo videu vyzýval žiakov škôl, ale aj zamestnancov z iných odvetví, aby jemu či straníckym kontaktom Republiky nahlasovali prípady, keď sú „nútení prezliekať sa do ženského“ alebo sú im „vymývané mozgy dúhovými sprostosťami“. Vo videu naznačil, že sa na takéto prípady „pozrú“.

O údajných dúhových nechutnostiach na školách písal v príspevku na Telegrame aj Ľuboš Blaha, europoslanec za SMER–SSD, ktorého text zdieľala aj oficiálna facebooková stránka strany. Podľa Blahu by sa malo proti takýmto aktivitám zakročiť, miesto toho sme však údajne boli svedkami lynču a šikany voči združeniu Ženy v sukni, „ktoré bolo napadnuté liberálnymi médiami, že šíri na školách ruskú propagandu“.

Blaha reagoval na odozvu na besedu vojnového veterána Petra Andreánskeho a proruského propagandistu Miloša Zverinu na Základnej škole Škultétyho 1 v Nitre, ktorá sa realizovala koncom septembra a zahŕňala výstavu plagátov k výročiu SNP. Podľa občianskej iniciatívy Nie v Našom Meste, ktorá na podujatie upozornila, išlo o ukážku „prekrúcania histórie selektívnym výberom faktov, vkladaním vlastných hodnotových nastavení a názorov“. Problematické bolo predovšetkým personálne zastúpenie na akcii, kde tému SNP prezentoval Zverina z proruského združenia o.z. Slavica, známy propagáciou všeslovanskej vzájomnosti a návštevami Moskvy. Zároveň ide o autora konšpiračnej publikácie Genocída Slovanov a bývalého kandidáta vo voľbách do EP za krajne pravicovú stranu Kotlebovci.

Keďže príspevky, ktoré obsahovali naratívy o sexuálnych menšinách, sa v slovenskom informačnom priestore v posledných dvoch týždňoch dostávali do popredia, pozreli sme sa na ne aj prostredníctvom analytického nástroja Gerulata Juno. Pomocou neho sme analyzovali najpopulárnejšie príspevky na slovenskom Facebooku, ktoré obsahovali kľúčové slovo „LGBTI“ alebo „dúhová“. Zo zoznamu sme vylúčili tie príspevky, ktoré neobsahovali problematické naratívy. Následne sme príspevky hodnotili na základe celkového počtu interakcií (súčet všetkých reakcií, komentárov a zdieľaní).

Príspevok s najväčším počtom interakcií patrí Milanovi Mazurekovi, poslancovi Európskeho parlamentu za krajne pravicovú stranu Republika. Vo videu Mazurek prezentoval útoky na trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka za podporu Dňa pestrosti, akcie, ktorá mala byť organizovaná na trenčianskom gymnáziu. Situáciu ohľadom spomienkovej akcie venovanej obetiam teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave sme popisovali vyššie. Keďže sa po zrušení akcie na gymnáziu realizovalo podujatie pod záštitou mesta, stal sa jeho primátor Richard Rybníček terčom Mazurekových útokov. Poslanec EP ho vo videu označoval za „chamtivého bezcharakterného šupáka“ a „sociopata“ a vyzýval ho, aby „dal ruky preč od detí“ a nezneužíval so svojimi kamarátmi, dúhovými fanatikmi, nevinnosť detských duší, aby do nich tlačili progresívnu propagandu a vyrábali z nich voličov Progresívneho Slovenska. Pokračoval tak v snahe vyťažiť z prípadu čo najviac pozornosti vyvolávaním senzácie a pobúrenia.

Druhý príspevok bol publikovaný dezinformačným portálom InfoVojna, ktorý na Facebooku zdieľal jeden zo svojich článkov. Portál informoval, že dočasne vymenovaná riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková rozhodla, že sa v SND neodohrá predstavenie Mesačný kameň pražského Štúdia hrdinov, ktoré malo byť súčasťou LGBTI+ festivalu Drama Queer. InfoVojna článok do veľkej miery prebrala z Denníka N, v závere však prezentovala názory ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a citovala článok dezinformačného portálu Hlavný denník, ktorý situáciu značne bagatelizoval. Autor Ivan Brožík v citovanom článku uvádzal, že Ťapáková sa stala protispoločenským živlom, „lebo ako riaditeľka štátneho Slovenského národného divadla zrušila pasírovanie „kvír“ ideológie z dosiek javiska do radov divákov SND“. Brožík svoj článok doplnil aj o vlastné domnienky a skreslené predstavy o LGBTI+ komunite, ktorú urážal tvrdeniami o tom, že sa jej príslušníci svojvoľne identifikujú ako rôzne sexuálne menšiny alebo „deväťdesiat ďaľších živočíšnych druhov na planéte (…), hoci aj ako homosexuálny vlk, bisexuálna dážďovka či transrodový kôň“.

Aj prostredníctvom tretieho príspevku komunikoval Milan Mazurek tému Dňa pestrosti na trenčianskom gymnáziu. V príspevku hovoril o veľkom víťazstve, ktorým malo byť zrušenie samotného podujatia, zároveň však útočil na trenčianskeho primátora Rybníčka a ministerstvo školstva, ktoré údajne „verejne bráni progresívcov a vyhráža sa vlastencom“. Zároveň poslanec EP prehováral k vláde, ktorá je podľa neho dvojtvárna: „Ak svoj boj proti progresivizmu myslia vážne, tak zasiahnu voči progresívcom vo vlastnej vláde, na ministerstve školstva a ochránia mravnú výchovu mládeže! Ak to neurobia, tak sú všetky ich videá o „zlom PS“ len divadlom pre voličov.“

Ďalší príspevok v poradí patrí proruskému motorkárskemu gangu BRAT za BRATA. Líder gangu Matúš Alexa vo videu kritizoval nákup vojenskej techniky a tvrdil, že ľudia chcú mier a nie žiť vo vojne. Údajne nerozumie, proti komu sa má zbrojiť a proti komu bojovať. Ľudia podľa neho prekukli vládu, ktorá nedodržiava to, čo pred voľbami avizovala. Skutočným problémom, ktorý by mala vláda riešiť, je podľa Alexu šírenie propagandy dúhových vlajok, fašizmu a nacizmu, pričom LGBTI+ pravdepodobne prepája s krajne pravicovými ideológiami úmyselne. Tieto javy podľa neho vraj pokračujú aj na školách. Video líder BRAT za BRATA zakončuje slovami o tom, že je potrebné postaviť sa nepriateľovi, a preto by mal slovenský národ opäť povstať a „čistiť a robiť poriadok“.

Posledné miesto patrí príspevku oficiálnej stránky SMER–SSD, ktorá prezdieľala znenie príspevku svojho europoslanca Ľuboša Blahu z Telegramu. Ide o príspevok, v ktorom Blaha reagoval na besedu s vojnovým veteránom Andreánskym a proruským propagandistom Zverinom na základnej škole v Nitre, o ktorej sme písali už vyššie. Okrem tejto témy europoslanec v príspevku písal aj o prípade sudcu Milana Chalupku z bratislavského krajského súdu, ktorý bol nedávno zbavený funkcie, keďže nevedel vysvetliť pôvod takmer 700-tisíc eur, ktoré v roku 2021 prijal na svojom bankovom účte. Išlo zároveň o sudcu, ktorý podľa europoslanca „škandalózne rozhodol“ o tom, že Zuzanu Čaputovú nemôže označovať za americkú agentku. Blaha sa snažil tieto dve skutočnosti konšpiračne prepojiť: „Takýto „čistý“ sudca ma obral o moje ústavné právo na slobodu slova. Bez toho, aby som sa mohol brániť, lebo ani neprebehol súd – 700-tisícový pánko proste rozhodol.“ Podľa Blahu sa tak sudca snažil ochrániť prezidentku, čo malo byť podľa neho v súvislosti s prijatou sumou podozrivé. Aj keď k rozhodnutiu v prípade došlo v marci 2022, Blaha stále šíri neoverené a ničím nepodložené tvrdenia.

Zneužívanie historických míľnikov na proruskú propagandu

Počas sledovaného obdobia sme zaznamenali aj vyšší počet príspevkov informujúcich o výročí Karpatsko-duklianskej operácie z roku 1944, ktorá bola jedným z najvýznamnejších míľnikov SNP a vďaka ktorej sa povojnové Československo dostalo na stranu víťazných mocností. Oslavy 80. výročia operácie pripadli na 6. októbra a konali sa v Dukle a vo Svidníku.

V rámci oficiálneho programu podujatia vystúpil premiér Robert Fico, ktorý v prejave vyzdvihoval význam samotnej operácie, popri tom ale siahal aj po mýtoch o SNP a využívaní témy na prezentovanie skreslených naratívov o vojne na Ukrajine. Rovnako ako na konci augusta Fico na oslavách výročia SNP oživoval prosovietske sentimenty a prezentoval falošné volania po mieri, aj tentokrát siahal po mýtoch a klamlivých naratívoch.

Na Dukle sa podľa neho neoslavovala vojna, utrpenie a smrť, ale mier. V Európe je však podľa neho zvrátená móda, keď namiesto úsilia smerom k zastaveniu rinčania zbraní, znie búrlivý potlesk, hlasité povzbudzovanie, a dokonca často aj veľmi významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej. Fico v prejave kritizoval rokovania o možnosti dodávok rakiet stredného a dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Oslavu Karpatsko-duklianskej operácie Fico zneužil na prezentovanie myšlienky o produktívnom spojení „slávnej Červenej armády“ s vojakmi prvého Československého armádneho zboru. Preto treba podľa premiéra všetkých požiadať: „preboha, prestaňme to vzájomné zabíjanie Slovanov“, pretože v priebehu SNP nám Slovania z Ruska, Ukrajiny či Bieloruska prišli na pomoc. Situáciu značne skresľuje, keď ju prepája na súčasný konflikt na Ukrajine. Skutočnosť, že Rusko nevyprovokovane zaútočilo na slovanskú Ukrajinu v jeho prejave miesto nemala.

K téme sa Fico vrátil aj v ďalšom príspevku, ktorý obsahoval záznam z jeho rozhovoru pre STVR. V príspevku premiér uvádzal, že je potrebné „podporovať pravdivé vzdelávanie na školách a všeobecnú informovanosť o podstatných udalostiach dejín, ktoré sú v médiách prezentované tendenčne alebo len okrajovo“. V relácii Fico tvrdil, že sa šíria naratívy o operácii, ktorá mala vraj príliš veľa zbytočných obetí, alebo že malo ísť o iniciatívu ZSSR, ktorý chcel prejaviť Československu istú formu sympatií. Fico chce vraj nielen udržiavať historickú pamäť národa, ale aj ochraňovať meno Slovákov, ktorých sa vraj na Západe snažia vykresliť ako objekt histórie a nie aktívnych dejateľov. Odkazoval na novú publikáciu o druhej svetovej vojne, v ktorej sa údajne nevyskytla zmienka o SNP ani Karpatsko-duklianskej operácii, bližšie však nešpecifikoval, o akú publikáciu išlo a tento aspekt generalizoval na celý verejný diskurz o vojne.

Ani v tomto prípade Fico v relácii nezabudol spomenúť svoj tradičný naratív o mieri a doplniť, že na Ukrajine sa zabíjajú Slovania „a Európa toto zabíjanie významne podporuje“. Opäť tak mediálny priestor zneužil pre šírenie falošných volaní po mieri a snahu diskreditovať Západ a Európsku úniu ako údajných vojnových štváčov. V relácii STVR tiež vyslovil výzvu: „Prestaňte sa, Slovania, navzájom zabíjať, len preto, lebo si to želá Západ. V tomto prípade išlo o priamočiare prenášanie zodpovednosti za vojnu na Západ, bez toho, aby premiér pripísal vinu Rusku ako jedinému a jednoznačnému agresorovi.

V danej rétorike Fico pokračoval aj v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko, kde na jednej strane tvrdil, že urobí všetko pre dobré vzťahy s Ukrajinou, ale zároveň uviedol, že po skončení vojny bude pracovať na obnovení štandardných ekonomických a politických vzťahov s Ruskom. Dodal, že Západ plánoval cez Ukrajinu (v prenesom zmysle prostredníctvom vojny) položiť Rusko na kolená, a vyslovil aj konšpiračné presvedčenie, že vojna pokračuje kvôli ekonomickým záujmom veľkých firiem. Napokon sa Fico vyslovil, že za dôležitú považuje jazykovú a historickú blízkosť s Ruskom a budúci rok plánuje realizovať mierovú manifestáciu pri príležitosti SNP v Moskve. Zaujímavou je v tomto prípade skutočnosť, že premiér využil na šírenie týchto posolstiev kanály bývalej RTVS, ktoré po zmenách v médiu podliehajú silnejšej kontrole štátu. Moderátori v STVR ani v Rádiu Slovensko sa voči zavádzaniu a skresľovaniu z jeho úst neohradili.

V závere videa sa Fico vyjadril, že sloboda prišla z Východu. Toto tvrdenie bolo aj súčasťou príspevku Ficovho straníckeho kolegu Juraja Gedru, ktorý sa tak vyjadril pri príležitosti výročia Karpatsko-duklianskej operácie: „Ak raz v 2. sv. vojne prišla sloboda a mier z Východu, tak to budeme hovoriť nahlas a zreteľne, ani nevôľa progresívnych médií na tom nikdy nič nezmení.“

Pochybný politický analytik a bývalý poradca Roberta Fica Eduard Chmelár, taktiež v príspevku na Facebooku hovoril o oslobodení Červenou armádou v druhej svetovej vojne, pričom usiloval o bagatelizovanie neskorších dôsledkov v podobe existencie Československa v područí ZSSR a sovietskej okupácie. Úmyselne neprezentoval obdobie po druhej svetovej vojne v kontexte predchádzajúceho oslobodenia a dodal: „Áno, sloboda prišla z východu, nie zo západu, a táto pravda je taká jednoduchá, že kto ju nechápe, mal by si zopakovať učivo základnej školy.“ Týmto spôsobom sám okliešťuje účasť príslušníkov iných štátov na protifašistickom odboji, jeho podporu zo Západu, ako aj samotné zapojenie sa západných spojencov do vojny.

Projekt Infosecurity.sk, organizovaný skrze Adapt Institute, ktorý je podporovaný pražskou kanceláriou Friedrich Naumann Foundation for Freedom, nepretržite monitoruje aktivity slovenských aj zahraničných dezinformačných aktérov, no zameriava sa najmä na slovenských. Aktivity projektu sú postavené na každodennom monitorovaní nových dezinformácií, hoaxov a konšpiračných teórií v online informačnom priestore. Tento prístup umožňuje analytikom identifikovať dezinformačné príspevky a naratívy, ktoré najviac rezonovali u verejnosti, ako aj zistiť, odkiaľ pochádzajú a ako sa šírili a vyvíjali na sociálnych sieťach. Správa má formu dvojtýždenného súhrnu vznikajúcich trendov v šírení škodlivého informačného obsahu online. Na základe toho môže Infosecurity.sk informovať verejnosť o vznikajúcich a aktuálnych trendoch v oblasti dezinformácií, manipulácie a propagandy.

Vyštudovala politológiu na Katedre politológie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde získala titul PhD. Zároveň je výskumníčkou pre Adapt Institute. Pôsobila ako editorka obsahu v rámci newsletteru o dezinformáciách Digital Infospace Security Initiative a ako analytička pre Strategic Policy Institute. Absolvovala krátkodobú stáž v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky. Kontakt: michaela.duboczi@adaptinstitute.org