DISINFO REPORT – 229. týždeň

Vitajte pri čítaní 229. vydania nášho pravidelného DISINFO REPORTu.

Podporte konferenciu Dezinformácie & Demokracia 2024 – Výzvy umelej inteligencie pre demokraciu

Dňa 3. októbra 2024 sa v bratislavskom hoteli Carlton uskutoční už štvrtý ročník konferencie Disinformation & Democracy, ktorú organizuje Adapt Institute. Odborná konferencia sa sústreďuje na boj proti dezinformáciám a na výmenu skúseností v oblasti strategickej komunikácie, tvorby politík a bezpečnosti. Podporou kampane ”Pripravme demokraciu na výzvy AI!” na portáli Startlab získate možnosť účasti na konferencii, či dokonca exkluzívne stretnutie so zahraničnými hosťami. Viac v článku

Informovanie o bombových útokoch či bojové videá z frontu. Ako Ukrajinci a Rusi využívajú Telegram

Používa ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vojaci v prvej línii, ale aj radoví občania. Platforma Telegram viac ako dva a pol roka po začatí ruskej invázie na Ukrajinu neslúži len na informovanie o vývoji bojov či zdieľanie častokrát citlivého obrazového materiálu z frontu. V súčasnosti by na ňom našiel využitie takmer každý Ukrajinec. Viac v článku

Mizogýnny radikalizmus a fenomén manosféry: Algoritmy sociálnych sietí ponúkajú mladým mužom toxický obsah

Fenoménu manosféry sa v poslednej dobe dostáva veľká pozornosť. Mizogýnny a nenávistný obsah pomáhajú šíriť aj sociálne siete, a to prostredníctvom svojich algoritmov. Tie totiž používateľom ponúkajú príspevky, ktoré majú viac klikov, bez ohľadu na ich toxicitu. Viac v článku

Na očierňovanie Ukrajiny slúžia ruským dezinformačným kanálom ženy a deti. Častým terčom klamstiev je Olena Zelenská

Jednou z mnohých taktík Kremľa pri snahe o ovplyvňovanie informačného priestoru je využívanie rodovo podmienených dezinformácií. Pomocou nich sa Moskva a aktéri šíriaci proruskú propagandu snažia o delegitimizáciu Ukrajiny a podmieňovanie násilia na ženách a negatívnych postojov voči rodovej rovnosti. Viac v článku

Slováci často hľadajú zástupný dôvod svojej frustrácie. Výsledkom sú aj útoky proti LGBTI+ komunite

Celoslovenský prieskum ukázal, že až takmer 50 % LGBTI+ ľudí zažilo kvôli ich príslušnosti ku komunite nejaký incident, pričom nemuselo ísť o trestný čin, ale o priestupok. V drvivej väčšine išlo o verbálne útoky na verejnosti formou nadávok, urážok, zosmiešňovania, ale aj online útoky prostredníctvom správ či komentárov a násilné fyzické útoky. Alarmujúce je, že takmer 90 % z nich sa rozhodlo incident nikomu nenahlásiť.

Ako sa v posledných rokoch vyvíjali klamlivé naratívy o LGBTI+ komunite? Prečo sa terčami dezinformácií stávajú hlavne transrodové osoby? Aký obsah majú dnes termíny ako LGBT či gender propaganda? Prečo názory ľudí na túto komunitu mení najmä osobný kontakt či skúsenosť? Na akej úrovni je dnes na Slovensku akceptácia sexuálnych menších či vnímanie možnosti manželstiev párov rovnakého pohlavia?

Prečo sú hrozbou pre LGBTI+ ľudí hlavne online nenávistné prejavy? V akej miere sa ľudia z týchto menšín stretávajú s útokmi a aké obavy majú obete v prípade nahlásenia? Ako možno reagovať na verbálne či násilné činy, ktorých sa staneme svedkami? Ako je možné obete podporiť a aké nástroje sú pre ne dostupné vďaka inPoradni?

Aj o tom v novej epizóde podcastu Disinfo Report organizácie Infosecurity.sk hovorí Tonka Zsigmondová s riaditeľom iniciatívy Inakosť Martinom Mackom a právničkou poradenského centra inPoradňa pre LGBTI+ ľudí Dominikou Kardošovou.

Krátko z domova a zo sveta

  • Meta spustila nový nástroj na boj proti podvodom na platformách Facebook a Instagram. Spoločnosť vo veci spolupracuje s bankami, ktoré podvody nahlásia a Meta dané stránky zablokuje.
  • Kenskí farmári čoraz častejšie používajú pri práci nástroje umelej inteligencie. Chatbotov sa často pýtajú otázky ohľadom hnojív, škodcov alebo chorôb. 
  • Joe Biden povedal, že nepodporí izraelský útok na iránske jadrové zariadenia. Dodal, že USA sa naopak snažia zmierniť rýchlo eskalujúci regionálny konflikt.
  • Z nového výskumu vyplýva, že systémový rasizmus vedie v Londýne k výrazným nerovnostiam v oblasti zdravia. Znamená to, že ľudia, ktorí počas svojho každodenného života opakovane čelia systémovému rasizmu, pociťujú priame dôsledky na svojom fyzickom aj duševnom zdraví.
  • Melania Trumpová vo svojom nadchádzajúcom memoári, ktorý bude publikovaný 8. októbra, údajne podporuje právo žien na potrat. „Obmedzenie práva ženy rozhodnúť sa, či ukončiť nechcené tehotenstvo, je rovnaké ako odoprieť jej kontrolu nad vlastným telom,“ píše podľa The Guardian Melania Trumpová.

Ďakujeme, že odoberáte DISINFO REPORT.
Budeme ho neustále vylepšovať. Vaše návrhy a podnety nám prosím posielajte na info@infosecurity.sk
CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU?
ĎAKUJEME!