Pokuta a vyšetrovanie X: Technologický gigant má problémy s moderovaním obsahu

Spoločnosť X čelí výhradám a otázkam zo strany Európskej únie aj austrálskych úradov. Pravidlá a zásady používania platformy predovšetkým vo vzťahu k citlivému obsahu sa ukazujú ako nedostačujúce.

Novoprijaté zákony v oblasti digitálnej bezpečnosti dohnali aj popredného technologického giganta X (predtým Twitter). Predstavitelia platformy síce tvrdia, že „robia maximum“, ale orgány Európskej únie a Austrálie majú o tom pochybnosti. Žiadajú vysvetlenie, ako platforma rieši problém dezinformácií a citlivého obsahu.

X neodpovedá, Austrália pokutuje

Po februárovom upozornení obsahujúcom sériu dodatočných otázok od Julie Inmanovej Grantovej, austrálskej komisárky pre digitálnu bezpečnosť (eSafety), spoločnostiam Google, X, Discord a Twitch, prišla pokuta zo strany príslušných úradov.

Za nedostatočné alebo chýbajúce odpovede na otázky o narábaní s obsahom, ktorý sa týka sexuálneho zneužívania detí bude musieť X uhradiť sumu vo výške 610 500 austrálskych dolárov (približne 370 00 eur). Spoločnosti Google bolo tentokrát udelené iba oficiálne varovanie.

Od roku 2021, keď vstúpil do platnosti nový austrálsky zákon o online bezpečnosti, je X prvou platformou, ktorú postihla pokuta. V prípade, že by spoločnosť odmietla sumu zaplatiť, môže byť prípad posunutý príslušnému súdu, ktorý má právo spoločnosti udeliť ďalšie pokuty.

„Spoločnosti môžu vydávať prázdne vyhlásenia typu „zneužívanie detí je našou najvyššou prioritou“, my im hovoríme, aby nám to ukázali,“ povedala komisárka Grantová v rozhovore pre The New York Times.

Narábanie s dezinformačným obsahom

Problémovou oblasťou sa zdá byť aj detekcia dezinformácií na X, ktoré sa týkajú napríklad napadnutia Izraelu teroristickým hnutím Hamas. Izraelská analytická spoločnosť Cyabra tvrdí, že na X je možné nájsť približne 30-tisíc falošných účtov šíriacich propagandu Hamasu alebo zhromažďujúcich strategické informácie. Každý piaty účet zapojený do diskusie týkajúcej sa Hamasu má byť falošný.

Aj sám Elon Musk nedávno odporúčal dva účty na platforme X na „sledovanie vojny v reálnom čase“. Analytici, novinári a iní používatelia X poukázali na fakt, že tieto účty preukázateľne šírili dezinformácie. Dnes je tento Muskov príspevok už vymazaný.

Shayan Sardarizadeh, novinár BBC Verify, taktiež varuje pred nárastom šírenia nepravdivých informácií po útoku Hamasu na Izrael. Mnohé z nich majú pochádzať od účtov, ktorých dosah je posilnený vďaka funkcii X Premium. Sardarizadeh uvádza, že na tento stav nestačia súčasné politiky X ani fact-checkeri.

Podľa štúdie vykonanej spoločnosťou TrustLab sa na X nachádza najviac dezinformačných aktérov (v porovnaní s množstvom používateľov na platforme) spomedzi šiestich sledovaných platforiem – Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok a X.

Okrem toho používatelia najviac interagujú s dezinformáciami a takýto obsah vedia na X nájsť jednoduchšie ako na iných platformách. Analýza bola vykonaná na Slovensku, v Poľsku a Španielsku.

Reakcia Európskej únie

Thierry Breton, komisár pre vnútorný trh Európskej únie, zverejnil 10. októbra na svojom účte na platforme X list Elonovi Muskovi. V ňom požadoval urýchlenú reakciu (do 24 hodín) na šírenie nelegálneho obsahu a dezinformácií špecificky súvisiacich s útokom Hamasu.

Breton sa predovšetkým odvolával na nové pravidlá uzákonené v európskom akte o digitálnych službách (DSA). Ten okrem iného vymedzuje zásady pre transparentnosť a monitorovanie škodlivého obsahu v online priestore.

Platforma X po výzve zablokovala alebo vymazala stovky účtov a odstránila alebo viditeľne označila tisícky príspevkov šíriacich problematické naratívy. Výkonná riaditeľka X Corp Linda Yaccarinová hovorí, že spoločnosť robí zásadné kroky pre odstránenie nelegálneho obsahu. 

Napriek tomu si Európska komisia v oficiálnej žiadosti vyžiadala informácie o „údajnom šírení nezákonného obsahu a dezinformácií, najmä šírení teroristického a násilného obsahu a nenávistných prejavov“. Urobila tak aj v nadväznosti na nové zásady DSA. Podobne ako v austrálskom prípade, aj v EÚ sa stala X prvou technologickou firmou vyšetrovanou Komisiou, a to na základe DSA.

Minuloročnou Muskovou akvizíciou Twitteru sa platforma začala výrazne meniť vo svojej podstate aj funkcionalite. Portál Business Insider nedávno priniesol správu, že vzhľadom na spomenutú situáciu by X nemusela byť onedlho v Európe dostupná. Elon Musk to ale na svojom X účte rázne odmietol

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolventka bakalárskeho programu Medzinárodné vzťahy na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, v súčasnosti študuje na Karlovej univerzite v Prahe odbor Mediálne štúdiá. Zaujíma sa o aktuálne politické dianie, environmentálne témy, dezinformácie a ľudskoprávne otázky.