Od začiatku vojny na Ukrajine si ruské veľvyslanectvo v Ríme vyberá veľké sumy peňazí v hotovosti. Financie pravdepodobne používa na vplyvové operácie

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu začalo ruské veľvyslanectvo v Ríme s výberom veľkých finančných súm v hotovosti. Ruskí diplomati si doposiaľ vybrali finančnú čiastku v hodnote niečo vyše 4 miliónov eur. Talianske úrady pracujú s hypotézou, že ruská ambasáda tieto peniaze môže používať na získavanie a odovzdávanie tajných informácií od možných vplyvových agentov Kremľa.

Enrico Borghi, taliansky senátor a politik za stranu Italia Viva, nedávno argumentoval, že „Rusko uskutočňuje komunikačnú a informačnú destabilizáciu“ Talianska. Ako príklad takejto destabilizácie spomenul septembrový telefonát premiérky Giorgie Meloniovej s údajným predstaviteľom Africkej únie (AU). Meloniová počas hovoru spomenula medzinárodnú únavu z vojny na Ukrajine. Sťažovala sa tiež na nedostatočnú podporu EÚ pri riešení migrácie v Taliansku.

V novembri však vysvitlo, že talianska premiérka v skutočnosti naletela ruským komikom Vladimirovi Aleksandrovičovi Kuznecovovi a Alexejovi Vladimirovičovi Stoljarovovi. Tí sa vydávali za lídrov AU. Meloniovej diplomatický poradca kvôli tomu rezignoval na svoj post.

Telefonický hovor s údajným vysokým predstaviteľom AU odhalil, aké jednoduché je narušenie bezpečnosti cudzieho štátu. Telefonát Meloniovej s ruskými komikmi totiž nebol iba žartom. Poslúžil aj na získanie citlivých informácií od vysokopostaveného zahraničného funkcionára Ruskom. V reakcii na incident talianska parlamentná opozícia vyjadrila obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti.

Ďalším príkladom pokusu destabilizovať krajinu predstavujú aktivity ruského veľvyslanectva. Vyšetrovanie Finančnej spravodajskej jednotky Centrálnej banky Talianska totiž odhalilo sériu finančných nezrovnalostí spolu s približne 4-miliónovým výberom hotovosti zo strany ruskej ambasády. Talianske spravodajské služby sa momentálne snažia zistiť, či sa táto hotovosť používala na vplyvové operácie Kremľa.

„Diplomatické“ toky špinavých peňazí 

Senátor Enrico Borghi upozornil na zvláštne finančné aktivity ruského veľvyslanectva v Ríme ešte v júli tohto roka. Ako člen Parlamentného výboru pre bezpečnosť republiky (COPASIR) adresoval podľa neho systematický problém cezhraničných platobných prevodov talianskemu ministerstvu zahraničných vecí a ministerstvu financií.

V júli bolo odhalenie veľkého finančného výberu ruskou ambasádou v Taliansku prezentované aj v Európskom parlamente. Tu talianska europoslankyňa Pina Piciernová predstavila správu talianskeho denníka Il Corriere della Sera. V nej sa píše o tom, že ruskí diplomati od polovice roka 2022 použili približne milión eur v hotovosti na nejasné účely.

Spôsob prevodu milióna eur napokon v novembri priblížil senátor Borghi: „V období od 17. do 20. októbra 2022 bolo na jeden z účtov registrovaných na meno veľvyslanectva zaplatených približne 400-tisíc dolárov. […] O niekoľko dní neskôr bola rovnaká suma prevedená na eurový účet veľvyslanectva, potom zmizla po piatich výberoch hotovosti v priebehu jedného mesiaca; 12. októbra 2022 bolo na veľvyslanectvo doručených šesťtisíc 100-eurových bankoviek v celkovej hodnote 600-tisíc eur; len v poslednom štvrťroku 2022 teda úrad diplomata z Moskvy v Ríme presunul jeden milión eur v hotovosti.“

Hypotézy talianskych úradov 

Talianske vyšetrovacie úrady zatiaľ pracujú s predpokladom, že ruskí diplomati platia osobám napojeným na štát za prístup k citlivým informáciám. Ďalšou hypotézou je, že ruskí diplomati platia takzvaným vplyvovým agentom, akými sú napríklad novinári, odborníci alebo think-tanky, aby šírili prokremeľské naratívy.

Vyšetrovatelia v Ríme prezentovali verejnosti svoje pracovné teórie ohľadom kauzy finančných tokov ruských diplomatov v čase, keď na povrch vyplávala ďalšia kauza – Cyprus Confidential. Tá sa venuje cyperskej pobočke účtovníckej spoločnosti PwC, ktorá mala spolupracovať so špecializovanými firmami, aby poskytovala služby sankciovaným Rusom s väzbami na Kremeľ. V Taliansku preto nevylučujú ani podobnú hypotézu o tom, že Kremeľ využíva na poskytovanie služieb sankciovaným Rusom práve svojich diplomatov. 

(Ne)legálnosť ruských diplomatických aktivít v Ríme

Aj napriek kontroverznosti údajných ruských cezhraničných prevodov doposiaľ nie je jasné, či ide o trestnú činnosť v podobe prania špinavých peňazí.

Všeobecné definície prania špinavých peňazí totiž hovoria o nezákonných tokoch peňazí tvorených výnosmi z trestnej činnosti. Napriek tomu nie je jasné, čo presne nezákonné finančné toky predstavujú. Podľa výskumníkov z London School of Economics ide najmä o jazykový problém, pretože niektoré krajiny nerozlišujú pojmy „nezákonný“ a „nelegálny“.

Agentúry Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD) a Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) Organizácie Spojených národov preto začali pracovať na novej definícii pre určenie nelegálnosti tokov peňazí. Nový koncept nezákonných tokov peňazí má obsahovať aj pojem „skrytý“, aby odborníci vedeli lepšie označiť škodlivé aktivity vplyvových agentov. Tie v mnohých prípadoch stoja na rozmedzí medzinárodného práva.

Nová definícia tak môže neskôr uľahčiť aj priebeh iných medzinárodných vyšetrovaní, v rámci ktorých sú vyšetrované vplyvové operácie alebo špionáže.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Vyštudovala bakalársky stupeň odboru Európske štúdiá na De Haagse Hogeschool v Holandsku. Absolvovala stáže na Honorárnom konzuláte Holandského kráľovstva v Prešove, Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Prahe a v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky na Odbore medzinárodnej politiky. Zaujíma sa prevažne o politické a bezpečnostné dianie v EÚ, Rusku, Číne, o vplyv EÚ a NATO na medzinárodnú politiku, obranu a bezpečnosť.