Musíme obsadiť Brusel, hlása Orbán. V Maďarsku sa začala predvolebná kampaň do Európskeho parlamentu

Úradujúci premiér Maďarska Viktor Orbán stavil v kampani do Európskeho parlamentu na strach. Voličom podľa neho hrozí vojna a zničenie tradičnej Európy. Maďarská opozícia sa pustila do súťaže, v ktorej ťahá za kratší koniec.

Toto leto sa v čase od 6. do 9. júna budú konať voľby do Európskeho parlamentu. Keďže termín hlasovania sa nezadržateľne blíži, politické strany a ich kandidáti naprieč celou Európou začali s predvolebnými kampaňami. Výnimkou nie je ani Maďarsko, kde sa o priazeň voličov bude už po niekoľkýkrát uchádzať aj strana úradujúceho premiéra Viktora Orbána Fidesz. Orbán je dlhodobo známy svojou protieurópskou rétorikou. Inak tomu nie je ani počas kampane pred európskymi voľbami.

Zmena v Bruseli je podľa Orbána nevyhnutná

V sobotu 21. apríla Viktor Orbán oficiálne zahájil svoju predvolebnú kampaň do Európskeho parlamentu. Tá bude tento rok spojená aj s kampaňou do maďarských komunálnych volieb. Obe hlasovania sa budú konať 9. júna, čím chce vládna strana znížiť potrebné výdavky na ich organizáciu.

Na podujatí, kde mali vstup povolený len provládne médiá, vystúpil premiér a predseda strany Fidesz Viktor Orbán s prejavom, v ktorom tvrdo kritizoval Európsku úniu. Tú opísal ako „represívnu moc, ktorá urobila z členských štátov aktívnych participantov vojny na Ukrajine“. Podľa maďarského premiéra musí v Bruseli nastať na vedúcich pozíciach zmena, pretože aktuálni lídri „si nezaslúžia ďalšiu šancu“.

„Musíme obsadiť Brusel, odsunúť nabok bruselských byrokratov a vziať veci do vlastných rúk,“ povedal Orbán na podujatí.

Ak zostane aktuálne vedenie pri moci, tak podľa volebného manifestu strany Fidesz bude Európa „zatiahnutá do vojny, vlny migrantov zničia európske národy a gender propaganda zrujnuje budúcnosť našich detí“. Naopak, spojenie pravicových síl v europarlamente by malo podľa maďarských populistických nacionalistov priniesť stabilitu.

Maďarskej opozícii sú v kampani hádzané polená pod nohy

Podľa portálu Euronews sa odborníci na voľby zhodujú, že opozícia v Maďarsku má v kampani výrazne obmedzenejšie možnosti ako strana Fidesz. Veľká časť mediálneho priestoru, ktorý by opozícia mohla využiť na zviditeľnenie sa, je totiž pod vplyvom vládnej strany. Volebný expert Zoltán Tóth upozorňuje na fakt, že aj billboardy sú pre potreby opozičnej kampane prakticky nedostupné z dôvodu prepojenia spoločností na Fidesz.

Na druhej strane, online priestor zostáva aj naďalej relatívne otvorený aj pre opozičných predstaviteľov. Podľa Tótha je možné pozorovať rastúci trend online kampane. Dôvodom je najmä pribúdajúci počet používateľov internetu staršej generácie.

V súvislosti s kampaňou sa začali po Maďarsku objavovať billboardy, ktoré znázorňujú maďarských opozičných europoslancov ako sluhov Európskej komisie, konkrétne ako sluhov predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Medzi zosmiešnenými politikmi je aj momentálne najväčší vyzývateľ Orbána Péter Magyar. Magyar je síce na čele kandidátky do Európskeho parlamentu, ale ako sa dávnejšie vyjadril, plánuje zostať v domácej politike.

Magyarova novovzniknutá strana TISZA, s ktorou sa zúčastní aj boja o kreslá v Európskom parlamente, byť podľa jeho slov protipolóm Orbánovej vlády. Na margo protieurópskych billboardov povedal, že neplánuje byť bábkou predsedníčky Európskej komisie. „Usilujeme sa o konštruktívny, ale kritický vzťah s Bruselom,“ povedal Péter Magyar pre Euronews.

Podľa posledných projekcií výsledkov nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu by mala strana TISZA obsadiť tri poslanecké miesta z celkových 21 kresiel vyhradených pre maďarských poslancov. Fidesz by mohol podľa posledných prieskumov získať v parlamente až desať mandátov.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/