Ďalšie zneužitie platformy Cameo: Celebrity sa nevedomky stali súčasťou ruskej dezinformačnej kampane proti moldavskej prezidentke

Hollywoodske celebrity sa nevedomky stali figúrkami v dezinformačnej kampani. V personalizovaných videách požadujú zvrhnutie moldavskej prezidentky. Nová štúdia mapuje šírenie tejto kampane a poukazuje na dôsledky prelínania celebritnej senzácie a politickej manipulácie.

Zdroj: Flickr. Screenshoty z platformy Cameo pochádzajú z rferl.

Výskumná organizácia Digital Forensic Research Lab (DFRLab) odhalila novú dezinformačnú kampaň namierenú proti moldavskej prezidentke Maii Sanduovej. V rámci nej bola využitá populárna platforma Cameo a do šírenia zavádzajúcich správ boli zapojené nič netušiace celebrity.

Sanduová bola pritom terčom dezinformačných útokov v online prostredí už mnohokrát. Dôvodom zrejme je, že sa ideologicky roztrieštené Moldavsko snaží viesť proeurópskym smerom. S blížiacimi sa prezidentskými voľbami v krajine je možné preto predpokladať, že dezinformačné aktivity budú nielen častejšie, ale aj kreatívnejšie.

Hollywoodske celebrity na Cameo a dezinformácie

Cameo je služba, ktorá umožňuje svojim používateľom zaplatiť si za personalizované videá od známych osobností. Virálnu deziformačnú kampaň zahrňujúcu videá z populárnej platformy zmapovala výzkumná asistentka DFRLab Victoria Olariová.

26. septembra TikTok účet @oleg_spb2 zverejnil video kompiláciu zobrazujúcu celebrity ako Michaela Madsena, Lindsay Lohanovú, Briana Baumgartnera, Dolpha Lundgrena, či Xzibita s popisom „Naliehavá výzva hollywoodskych celebrít pre Maiu Sanduovú“. V nahrávke jednotlivé známe osobnosti vyjadrovali podporu iniciatíve na zvrhnutie prezidentky Sanduovej, a to pod hashtagom #ZvrhnimeSanduovú (DavaiteSkinemSandu/ДавайтеCкинемСанду). 

DFRLab predpokladá, že video nie je upravené technológiou deepfake. Zdá sa, že jednotlivé osoby boli uvedené do omylu a nerozumeli významu prečítaného textu. 

Po tom, čo bol zmienený účet na sieti TikTok deaktivovaný, sa video začalo šíriť na Telegrame. Vďaka tomu, že sa dostalo na proruské kanály moldavského Telegramu, zozbieralo celkovo viac ako 85-tisíc pozretí, tvrdí DFRLab. Nahrávku následne zdieľali mnohé proruské informačné kanály na tejto sociálnej sieti. Okrem toho sa video šírilo aj na platforme Facebook a získalo si aj pozornosť ruskej tlačovej agentúry Eadaily.com.

Priama väzba medzi TikTok účtom a Ruskom nebola preukázaná. Používateľ @oleg_spb2 však preukázateľnú históriu zverejňovania prokremeľskej propagandy.

Platforma Cameo bola na podobné účely využitá už v minulosti. Išlo napríklad o šírenie známeho hoaxu o drogovej závislosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, o ktorom sme vás nedávno informovali.

Sanduová je terčom útokov dlhodobo

Od nástupu do prezidentského úradu v roku 2020 sa Saudová snaží o prozápadné smerovanie štátu. Moldavsku bol v júni 2022 pridelený oficiálny status kandidátskej krajiny pre členstvo v EÚ. Európska rada sa následne v decembri 2023 rozhodla začať prístupové rokovania o členstve v Únii. V novembri 2023 sa Kišiňov zase pridal k sankciám EÚ proti Rusku.

Sanduová zvykla v minulosti zastávať pragmatický prístup vo vzťahoch k Moskve. Situácia sa zmenila po ruskej invázii na Ukrajinu a odhalení ruského plánu na zosadenie moldavskej proeurópskej vlády a prezidentky. S týmto zistením prišli ukrajinské tajné služby ešte vo februári 2023.

Moldavsko je zraniteľné aj pre oblasť Podnesterska, kde sú prítomní ruskí vojaci. Podnestersko vyhlásilo nezávislosť už v roku 1990, avšak neuznáva ho žiaden z členských štátov OSN. Kremeľ na svoje vplyvové kampane využíva tento separatistický región s prevažne ruským obyvateľstvom či spriatelené moldavské politické strany.

Na konci roka 2023 prezidentka vyhlásila, že „v prípade krajín, ktoré nerešpektujú Moldavskú republiku a uchyľujú sa k vydieraniu a hrozbám, ako to robí Ruská federácia, sú priateľské vzťahy vylúčené“.

Sanduová kvôli podobným vyhláseniam čelila už niekoľkým online útokom. Jej podobizeň bola napríklad zneužitá v deepfake videách, v ktorých mala ironizovať životnú úroveň moldavských občanov či oznamovať svoju rezignáciu.

Moldavsko čakajú na jeseň tohto roku prezidentské voľby a Sandová už ohlásila opätovnú kandidatúru. Victoria Olariová preto predpokladá, že útoky na jej osobu sa budú zintenzívňovať. Pre Rádio Slobodná Európa výskumníčka uviedla: „Cieľom tých, ktorí stoja za týmito kampaňami, nie je nevyhnutne presvedčiť ľudí o ich pravosti… Skôr sa snažia otestovať prostredie, sledovať reakcie verejnosti, aby neskôr, počas prezidentskej kampane, mohli prísť so sofistikovanejšími technikami.“

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolventka bakalárskeho programu Medzinárodné vzťahy na univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, v súčasnosti študuje na Karlovej univerzite v Prahe odbor Mediálne štúdiá. Zaujíma sa o aktuálne politické dianie, environmentálne témy, dezinformácie a ľudskoprávne otázky.