Taliansky krajne pravicový účet na X využil dianie v Izraeli. Dezinformácie sa dostali až na Slovensko

Dianie na Blízkom východe viedlo k vlne propalestínskych demonštrácií naprieč Európou. Reakciou na tieto udalosti bol nárast zdieľaných videí na sociálnej sieti X zobrazujúcich cudzincov a migrantov. Situáciu využil aj taliansky krajne pravicový účet RadioGenoa na svoje spopularizovanie.

Centrum pre informovanú verejnosť z Univerzity vo Washingtone zverejnilo správu, v ktorej poukázalo na vysokú popularitu účtov, ktoré šíria dezinformácie o konflikte na Blízkom východe na sociálnej sieti X.

Tie sa popularizujú prostredníctvom zdieľania virálneho obsahu v kontexte diania v Izraeli, pričom na to využívajú aj manipulatívne techniky. Okrem nich túto situáciu zneužívajú aj krajne pravicové účty. 

Nárast dopytu po videách o dianí na Blízkom východe

Výsledok analýzy zverejnenej Centrom pre informovanú verejnosť ukazuje, že v porovnaní s tradičnými spravodajskými zdrojmi síce majú nespravodajské účty výrazne menší počet sledovateľov, zato však dosahujú oveľa vyšší počet videní.

Súvisí to s vyššou frekvenciou zdieľania príspevkov a využívaním emočnej manipulácie prostredníctvom cielene vybraných videí a obrázkov. Niektoré účty navyše získali väčšiu popularitu aj vďaka interakciám majiteľa sociálnej siete Elona Muska v podobe komentárov.

V analýze sa experti sústredili na niekoľko účtov, ktoré v súčasnosti na sociálnej sieti X patria medzi najpopulárnejšie vďaka vysokej miere zdieľania obsahu v kontexte Blízkeho východu. Patria sem napríklad účty ako Visegrad24, Mario Nawfal, Spectator Index alebo OSINTdefender.

Väčšina z týchto účtov pridáva obsah s alarmistickým popisom, ktorého cieľom je upútať pozornosť čo najväčšieho počtu ľudí. Robia tak prostredníctvom výrazných emoji alebo slov ako „breaking“ (prelomové) alebo „just in“ (práve teraz).

Analýza taktiež upozorňuje na slabú dôveryhodnosť tohto obsahu, keďže často chýba uvedený zdroj alebo ide o zavádzanie. Absencia pôvodných odkazov vedie k vytrhávaniu z kontextu, pričom je zložité takéto správy overiť.

Účet talianskej krajnej pravice – RadioGenoa

Záujem o tento typ obsahu priniesol nárast popularity ďalšieho konkrétneho účtu, tentokrát patriaceho talianskej krajnej pravici. Účet RadioGenoa (@RadioGenoa) získal v období medzi 7. októbrom a 14. novembrom 2023 viac ako 120-tisíc nových sledovateľov.

V polovici novembra účet disponoval 350-tisíc sledovateľmi. Za jeden mesiac sa mu tak podarilo získať viac ako polovicu pôvodného počtu sledovateľov pred útokom Hamasu.

Obsah, ktorý tento účet produkoval od svojho vzniku v auguste 2021, sa zameriaval na migráciu, proruské naratívy ohľadom diania na Ukrajine, podporu anti-EÚ naratívov a šírenie ďalších dezinformácií a konšpirácií.

Na účet v minulosti upozornil fact-check francúzskej spravodajskej stanice France 24. Médium vo svojej analýze poukázalo na výrazne vysokú mieru manipulácie prostredníctvom miešania naratívov nesúvisiacich so zdieľanými videami.

Majiteľ účtu RadioGenoa sa snažil o zakrytie stopy vedúcej k jeho osobe prostredníctvom manipulácie názvov profilov aj používateľských mien. Napriek tomu ho však taliansky fact-checker David Puente z organizácie OPEN identifikoval.

Puente dokázal lokalizovať jeho účet na Facebooku pod menom „Antonio Quionto“, a taktiež jeho prepojenie na účet pod súčasným, takmer totožným názvom, RadioGenova (@RadioGenova), predtým známym ako RadioSavana (@radiosavana) s takmer 50-tisíc odberateľmi.

Tento účet je výrazne aktívnejší v množstve pridávania príspevkov, avšak jeho dosah je výrazne nižší ako v prípade RadioGenoa. RadioGenova slúži ako vhodný zdroj na doplnenie pozadia RadioGenoa, kde je možné si dohľadať proruské a dezinformačné príspevky. Vzájomné prepojenie spomenutých účtov je viditeľné aj prostredníctvom obojstrannej interakcie cez prezdieľavanie obsahu.

Účet je populárny aj v českom a slovenskom priestore

Krátko po teroristickom útoku Hamasu a začiatku izraelskej invázie do Gazy zažili ulice európskych miest množstvo protestov a zhromaždení, prevažne na podporu Palestíny.

Účet RadioGenoa túto situáciu veľmi šikovne využil a začal masívne prezdieľavať rôzne videá z týchto demonštrácií alebo videá, ktoré zobrazovali medzirasové a náboženské násilie. Mnohé z týchto videí sa stali virálnymi, a dokonca sa začali objavovať aj českým a slovenským používateľom siete X. 

Išlo prevažne o české a slovenské účty s malým dosahom, avšak našli sa aj prípady, keď RadioGenoa nekriticky zdieľali účty s dosahom na desaťtisíce až státisíce ľudí (napríklad TU, TU, TU alebo TU).

Táto situácia dokazuje, ako jednoducho môže dochádzať k manipulácii prostredníctvom sociálnych sietí, keď si užívatelia sietí nekontrolujú, koho obsah zdieľajú.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Absolvent medzinárodný vzťahov a európskych štúdií. Zaujíma sa prevažne o politické a bezpečnostné dianie mimo Európskej únie, v regiónoch strednej či východnej Ázie, ale aj amerického kontinentu. Kontakt: richard.straka@infosecurity.sk