Mapaganda ako nástroj ruskej propagandy. Cieľom je deformácia ukrajinských hraníc

Po ruskej anexii polostrova Krym sa súčasťou kremeľskej propagandy stala aj kartografická deformácia ukrajinského územia. Tejto ruskej mapagande podľahli už viaceré medzinárodné spoločnosti.

Csaba Kőrösi, predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), v júli tohto roka vyhlásil, že jediným politickým riešením vojny na Ukrajine je obnovenie jej zvrchovanosti a územnej celistvosti. Rozpoznávanie pravých ukrajinských hraníc však dnes komplikujú už samotné mapy.

Po ruskej anexii Krymu v roku 2014 sa ukrajinské hranice na mapách viacerých kartografických spoločností a vydavateľstiev začali prekresľovať. Novodobé mapy Ukrajiny sa kvôli tomu výrazne odlišujú od medzinárodne uznanej mapy vydanej OSN. Tá zobrazuje medzinárodne uznávané ohraničenie krajiny po získaní jej nezávislosti v roku 1991.

Avšak klamlivé geografické zobrazenia, ktoré akýmkoľvek spôsobom deformujú ukrajinské hranice z roku 1991, vedome porušujú medzinárodné právo a skresľujú verejnú mienku o rusko-ukrajinskom konflikte. Táto kartografická propaganda, známa aj ako mapaganda, zároveň cielene dezinformuje medzinárodnú spoločnosť.

Kartografická kampaň Ruska, ktorá mení skreslené hranice na realitu

Kartografická kampaň Kremľa ospravedlňuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Klamlivé kartografické zobrazenia sa Moskve navyše podarilo preniesť aj do publikácií v školských učebniciach, atlasoch, glóbusoch, turistických mapách či elektronických encyklopédiách.

Mapagandu Kremľa však možno nájsť aj na mapách medzinárodne uznávaných spoločností. Patrí k nim 14 nemeckých firiem, ako napríklad ADAC alebo Arena Verlag, anglická firma Cosmographics Ltd., české vydavateľstvo Kartografie a 14 ďalších.

Mapy týchto spoločností totiž mylne kartograficky znázorňujú a v legendách klamlivo označujú polostrov Krym ako územie, na ktoré si „nárokuje“ Ukrajina, a časti Doneckej a Luhanskej oblasti ako „sporné územia“.

Ruská kartografická propaganda bola odštartovaná mimovládnou organizáciou Ruský geografický spolok (RGS). Jej založenie sa datuje ešte do roku 1845 počas vlády cára Mikuláša I. Organizácia fungovala nezávisle od štátu až do roku 2009. Po vojne s Gruzínskom však začala aktívne produkovať mapagandu Ruskom obliehaných území v prospech Kremľa.

Negatívny efekt voči Ukrajine sa znásobil v roku 2014, po ruskej anexii Krymu, keď RGS nadviazala medzinárodné spolupráce s vedeckými inštitúciami aj súkromnými firmami.

Jednou z nich je aj nezávislá nezisková vzdelávacia inštitúcia National Geographic Society. Tú mediálny portál Ukraїner označil za dezinformačnú, najmä kvôli zobrazeniam „sporných území“ a oblastí so „špeciálnym statusom“. Spoločnosť však v roku 2014 obhájila svoju kartografickú politiku tým, že svet zobrazuje podľa svojho „najlepšieho úsudku súčasnej reality“.

RGS v súčasnosti predsedá ruský prezident Vladimir Putin a úrad prezidenta spolku zastáva Sergej Šojgu, ruský minister obrany. Predstavenstvo organizácie tvoria ruskí oligarchovia a vysokí štátni úradníci, zatiaľ čo partnermi sú štátne korporácie ako Gazprom, Roshydro, či Sovfracht.

Aktivity tejto organizácie dopĺňa činnosť Ruského historického spolku (RHS), ktorému šéfuje riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby Ruska Sergej Naryškin. Obe organizácie vysoko medializované v ruských propagandistických médiách Pravda, Sputnik, TASS a pod.

Ukrajinský projekt Stop Mapagande!

Podľa internetového spravodajstva Worldcrunch Ukrajina nevytvára dosť silný tlak na medzinárodnú spoločnosť, aby boli falošné kartografické zobrazenia jej územia odstránené. Worldcrunch argumentuje tým, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v roku 2014 zaznamenalo niekoľko prípadov falošných máp a ukrajinskí diplomati na tento fakt poukázali aj globálne, avšak bez väčšieho úspechu.

Túto situáciu sa snaží zmeniť ukrajinský aktivista Mykola Golubei pomocou projektu Stop Mapagande!, ktorý založil v januári tohto roka. Mottom projektu je „informačná deokupácia Ukrajiny“.

Okrem poukázania na skreslenie kartografického ohraničenia Ukrajiny z roku 1991 chce táto iniciatíva poukázať aj na dezinformačné geografické praktiky Kremľa. Verí, že svojím úsilím posilní spoluprácu so Západom a ovplyvní tým aj vzdelávanie v demokratických krajinách.

Aktivity projektu zahŕňajú predovšetkým vytváranie verejného nátlaku na štát, medzinárodné médiá a spoločnosť, aby odsúdili a šírili osvetu o klamlivom ohraničení Ukrajiny. Spolupodieľa sa tiež na lobovaní, aby boli prijímané zákony, ktoré klasifikujú skresľovanie Ukrajiny ako propagandu. Firmy spolupracujúce s Ruskom projekt Stop Mapagande! taktiež pravidelne navrhuje na sankčný zoznam Ukrajiny.

Iniciatíva sa doposiaľ angažovala najmä v investigatíve spoločností, ktoré šíria ruskú mapagandu Ukrajiny. V súčasnosti disponuje databázou 30 firiem aktívne využívajúcich falošné mapy, analýzou 10-ročnej spolupráce medzi National Geographic Society a RGS, a podarilo sa jej zorganizovať aj diskusiu o geografickej kampani Ruska na štátnej úrovni.

CHCETE PODPORIŤ NAŠU PRÁCU? POMÔŽTE NÁM CEZ PATREON. MÔŽETE TAK UROBIŤ UŽ ZA €3
https://infosecurity.sk/podpora/

Vyštudovala bakalársky stupeň odboru Európske štúdiá na De Haagse Hogeschool v Holandsku. Absolvovala stáže na Honorárnom konzuláte Holandského kráľovstva v Prešove, Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Prahe a v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky na Odbore medzinárodnej politiky. Zaujíma sa prevažne o politické a bezpečnostné dianie v EÚ, Rusku, Číne, o vplyv EÚ a NATO na medzinárodnú politiku, obranu a bezpečnosť.