Budovanie nových životov: Ako psychologička Kateryna pomáha vysídleným ľuďom

Konflikt s Ruskom prinútil viac ako milión Ukrajincov opustiť svoje domovy. Psychologička Kateryna Rakytyanska z Centra pomoci v Záporoží od roku 2018 poskytuje podporu stovkám vysídlených osôb vrátane obetí vojnového násilia. Jej úlohou je pomôcť ľuďom prekonať traumu zo straty blízkych, adaptáciu na nový domov či skúsenosť so sexuálnym násilím.

Výsledkom ruskej okupácie Krymu a častí Doneckej a Luhanskej oblasti v roku 2014 bolo viac ako milión vnútorne vysídlených osôb na Ukrajine, čo by predstavovalo výzvu aj pre najsilnejšie krajiny v Európe. Ukrajina však musela tejto úlohe čeliť a zároveň odraziť ozbrojenú agresiu Ruska a obnoviť svoje štátne inštitúcie po Revolúcii dôstojnosti. 

Medzinárodné organizácie a občianska spoločnosť sa v reakcii na vysoký počet vnútorne vysídlených osôb pripojili k úsiliu vlády riešiť tento problém. Psychologička Kateryna Rakytyanska sa k snahám pridala vo svojom rodnom meste Záporožie.

Záporožie: brána pre vnútorne vysídlené osoby

Záporožie je teraz v prvej línii ruskej agresie proti Ukrajine. Je administratívnym centrom svojej oblasti, ktorú zo 70 % okupujú Rusi. Po roku 2014 do mesta utieklo mnoho vysídlencov z pohraničnej Doneckej oblasti. Kateryna začala s týmito vnútorne vysídlenými osobami pracovať v charitatívnej nadácii Posmishka UA v roku 2018. Od roku 2022 je nadácia partnerom Centra pomoci pozostalým v Záporoží. 

Tieto centrá boli zriadené v 11 mestách po celej krajine z iniciatívy úradu podpredsedu vlády Ukrajiny pre európsku a euroatlantickú integráciu a s podporou Populačného fondu OSN (UNFPA) a s finančnou podporou vlád Belgicka, Francúzska a Švédska.

Kateryna poskytuje psychologickú pomoc, ale centrá ponúkajú aj sociálnu a právnu asistenciu. Všetky služby sa poskytujú bezplatne a diskrétne. Kateryna doteraz poskytla psychologickú pomoc už viac ako 800 ľuďom.

Jej úlohou je pomáhať pacientom prekonávať ťažkosti spojené s adaptáciou na život v novom domove. Hovorí, že všeobecný charakter jej práce sa po začiatku totálnej invázie nezmenil, no stretáva oveľa viac ľudí, ktorí potrebujú pomoc s problémami súvisiacimi so stratou a smútkom po smrti blízkych.

Na samom začiatku plnoformátovej invázie (keď ešte bola možná priama evakuácia) prišli do Záporožia tisíce Ukrajincov utekajúcich pred okupáciou. Centrum pomoci v Záporoží, kde Kateryna pracuje, bolo prvým miestom, kam prišli.

Kateryna (tretia zľava) so svojimi kolegyňami v Centre pomoci

„Ľudia prišli vo veľmi ťažkom emocionálnom stave po týždni čakania na kontrolných stanovištiach a prechádzaní filtráciou [ruskou armádou]. Tam im hrozilo fyzické a sexuálne násilie, niekedy aj v prítomnosti ich detí. Toto sexuálne násilie zahŕňalo nielen znásilnenie, ale aj nútenie vyzliecť sa, násilné dotyky a vyhrážky. Tomuto násiliu čelili muži aj ženy,“ uviedla Kateryna.

„Ľudia niekedy prišli len s tým, čo mali oblečené. Po príchode trpeli panickými záchvatmi a naliehavo sme potrebovali stabilizovať ich emocionálny stav. Niektorým sme museli zavolať sanitku.“

Ľudia musia oplakávať svoje straty

Kateryna pracuje s obeťami psychického, sexuálneho, fyzického a ekonomického násilia spôsobeného vojnou. Jej klienti často trpia stratou sebaporozumenia, beznádejou a nedostatkom zmyslu svojej existencie. Niektorým ľuďom môže stačiť len niekoľko sedení, zatiaľ čo iní potrebujú 15 až 20 sedení v závislosti od stupňa ich traumy.

Kateryna počas poradenstva

V jednom prípade Kateryna pracovala so ženou, ktorá vo vojne prišla o jediného syna. Jej strata však bola sťažená skutočnosťou, že jej syn zmizol, takže nemala istotu o jeho osude, ani hrob, ktorý by mohla navštíviť. Kateryna jej pomohla postaviť sa na nohy a nájsť v živote veci, ktoré by dokázali vyvážiť jej bolesť zo straty.

„Svojim klientom hovorím, že musia pokračovať v rituáloch, ktoré mali pred stratou blízkeho. Tieto rituály nám pomáhajú zabrániť tomu, aby sme sa úplne ponorili do svojho smútku. Táto žena si napríklad po každom sedení kúpi niečo pre seba, napríklad panvicu alebo obrus. Adoptovala si šteniatko. Vždy ma poteší, keď sa klienti chcú so mnou podeliť o tieto veci. Postupne začnú znova žiť. Pri našich sedeniach si nájdeme čas na oplakávanie ich domova. Ľudia spomínajú na svoj riad, uteráky a iné veci, o ktoré prišli.“

Ďalším úspešným príbehom z Kateryninej praxe je žena, ktorá bola sexuálne napadnutá počas prehliadky príslušníkmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Po dlhodobej spolupráci s Katerynou sa začala vzdelávať v novej profesii a šiť oblečenie pre zvieratá. Teraz je jej cieľom otvoriť si ateliér, na ktorý sa uchádza o podnikateľské granty.

Vytrvalosť vo vojne

Kateryna síce neúnavne pomáha svojim ukrajinským spoluobčanom, no nemôže zabúdať ani na starostlivosť o samú seba. Útechou sú jej služobné cesty do Kyjeva kvôli školeniam a profesionálnemu rozvoju.

„Toto mesto mám veľmi rada. Aj tieto dva alebo tri dni, ktoré s mojím tímom strávime v Kyjeve, sú pre mňa veľmi dôležité. Ponúkajú skutočný závan čerstvého vzduchu.“

Záporožie sa nachádza len 45 km od frontovej línie a často sa stáva cieľom ruských rakiet. Bezpečnostná situácia, samozrejme, ovplyvňuje aj emocionálny stav všetkých, ktorí tam žijú, vrátane Kateryny a jej kolegov. Psychológovia centra však napriek všetkým výzvam naďalej vykonávajú svoju kľúčovú prácu.

Tento článok je výstupom vzdelávacieho programu InfoGuard Academy, podporeného z grantu Veľvyslanectva USA na Slovensku. Obsah článku bol vytvorený vďaka spolupráci s organizáciou Internews Ukraine.